© RTV

Man die zich voordoet als bankmedewerker probeert 68-jarige dame geld te ontfutselen

Oud-Turnhout -

De politie regio Turnhout heeft een geval van spoofing kunnen beletten. Een 68-jarige dame uit Oud-Turnhout had telefoon gekregen van een valse bankmedewerker om met haar kaartlezer enkele transacties te doen.

Ronny van den Ackerveken

Bij spoofing kunnen criminelen een ander telefoonnummer op het scherm van de ontvanger laten verschijnen dan het nummer waarmee ze in werkelijkheid bellen. De dame uit Oud-Turnhout werd begin september gebeld door iemand die zich voorstelde als een medewerker van Belfius. Op haar scherm verscheen ook het telefoonnummer van de bank, waardoor ze eerst overtuigd was dat ze echt iemand van Belfius aan de lijn had. “De bankmedewerker beweerde dat er verdachte transacties waren gebeurd met de bankkaart en de kredietkaart van het slachtoffer”, klinkt het bij de politie regio Turnhout. “De man deed het slachtoffer geloven dat met enkele eenvoudige handelingen die transacties nog ongedaan gemaakt konden worden.”

“De vrouw werd gevraagd om haar bankkaart in haar kaartlezer te steken en vervolgens een code en een bedrag in te geven die ze kreeg van de man aan de andere kant van de lijn. Zonder het te beseffen, schreef het slachtoffer op die manier 5 of 6 bedragen over naar de bankrekening van computercriminelen. Door snel te reageren en meteen daarna al contact op te nemen met de fraudedienst van Belfius konden bijna alle betalingen worden geannuleerd. Voor een bedrag van ongeveer 5.000 euro lukte dat niet. Daarmee was een aankoop gedaan bij de webshop van een elektroketen. Door ook de politie op de hoogte te brengen, kon het geld bij de elektroketen gerecupereerd worden.” Intussen staan alle bedragen die de vrouw had overgeschreven weer op haar rekening.

Ondanks herhaalde waarschuwingen roept de politie nogmaals op om geen bankverrichtingen te doen op vraag van iemand die je opbelt of mailt. Ook niet als je op basis van de gegevens die op het display van je telefoon verschijnen zeker bent dat het een echte bankmedewerker is. Neem bij twijfel contact op met je bank en doe als je toch slachtoffer bent zeker aangifte bij de politie.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio