Sponsors Rode Duivels boycotten massaal WK voetbal in Qatar

Fans van de Rode Duivels die via een sponsor van de voetbalbond naar het dure WK in Qatar wilden, mogen het vergeten. Een rondvraag leert dat niemand van de veertien hoofdsponsors van de Rode Duivels klanten naar Qatar zal uitnodigen.

Ludo Vandewalle

Ze zijn met veertien, de hoofdsponsors van de Rode Duivels: Adidas, Besix, BMW, Carrefour, Coca Cola, Connections, Côte d’Or, GLS, Herbalife, ING, Jupiler, Lotto, Proximus en PwC. Een rondvraag leverde in dertien gevallen een duidelijk antwoord op: “Wij nodigen geen klanten uit naar het WK in Qatar.” In de meeste gevallen is de reden de situatie rond de mensenrechten in Qatar, waar ook homofilie wettelijk strafbaar is en de vrouw niet gelijk is aan de man.

Inclusie

“We krijgen vragen van mensen die met ons naar het WK willen”, verwoordt Jeroen Lissens het standpunt van BMW. “In het verleden hebben dat wel gedaan, maar deze keer dus niet. We scharen ons achter het standpunt van de voetbalbond dat de sport een hefboom kan zijn voor verandering en inclusie, maar we hebben besloten geen klanten uit te nodigen en zullen ook zelf niet afreizen. Tessa Wullaert is onze ambassadrice en heeft GRL PWR (girlpower, red.) op haar auto staan. Een kwestie van consequentie dus.”

Naast BMW laten ook Proximus, PwC, ING, GLS, Carrefour, Lotto en Côte d’Or uitdrukkelijk weten dat er niemand van het management en het personeel naar Qatar zal afreizen. Dat geldt ook voor Connections en Herbalife, maar die concentreren zich sowieso op de Red Flames en waren – los van Qatar of eender welk ander land – niet van plan met de Rode Duivels mee te reizen.

Voetbalbond neutraal

Ook Adidas nodigt geen klanten uit – dat deed het in het verleden ook nooit –, maar zal wel omwille van de logistiek in Qatar aanwezig zijn. “We zullen als hoofdsponsor van de Rode Duivels en als leverancier van de WK-bal wel zichtbaar zijn tijdens het toernooi”, zegt Frank Basters, senior pr-manager van Adidas. Projectontwikkelaar Besix heeft dan weer enkele projecten in Qatar, maar nodigt ook geen klanten uit. Dat deed het op vorige WK’s en EK’s ook niet.

De voetbalbond reageert neutraal. “Ieder bedrijf heeft de volledige vrijheid. Wij kunnen en willen ook niets opleggen”, aldus CEO Peter Bossaert, die er wel vanuit ging dat enkele bedrijven wel zouden meevliegen met de sponsorvlucht voor de eerste wedstrijd tegen Canada op 23 november. Wat er nu met de sponsorvlucht zal gebeuren, is nog onduidelijk.

 ©  BELGA

MEER OVER DE RODE DUIVELS