Het openbaar ministerie laakt het gebrek aan schuldinzicht bij de voormalige speurder.  ©  if

Inspecteur (43), die bekentenis kreeg van zwakbegaafde in moordzaak, beschuldigd van valsheid in geschriften en meineed

Temse / Kruibeke -

Inspecteur Raes P. zat dinsdag op de beklaagdenbank van de correctionele rechtbank in Dendermonde. Er hangt hem twintig maanden cel boven het hoofd voor meineed en valsheid in geschrifte in de moordzaak op Ihsan Celik (41) in Temse. Hij was een van de speurders in de zaak die tien jaar lang aansleepte. In 2020 werden vier beklaagden vrijgesproken omdat er sprake zou zijn van ongeoorloofde druk op de kroongetuige Carlo V.H.. De speurder nam acht minuten niet op in het verhoor, wat hem nu zuur kan opbreken.

Pieter Van Hecke

De Turkse Temsenaar Ihsan Celik werd in juni 2009 vermoord en gedumpt nabij de Scouselestraat in Temse. Het slachtoffer werd gewurgd en verbrand teruggevonden. Het onderzoek naar de moord raakte in een impasse tot de zwakbegaafde Carlo V.H. in het vizier kwam van de politie. Hij legde verklaring af waarbij hij zichzelf en drie anderen aan de galg praatte. Nadien trok hij zijn verklaring terug in: “Speurders hadden ermee gedreigd me anders geen eten en drinken te geven”, zei Carlo zelf.

Negen jaar lang schreeuwde het viertal hun onschuld uit, maar het kwam toch tot een proces waarbij tot 15 jaar cel werd geëist voor de verdachten. Er volgde in oktober 2020 een onverwachte ontknoping toen alle beklaagden werden vrijgesproken voor de moord op Ihsan. De rechter oordeelde dat de politieverhoren van kroongetuige Carlo V.H. op een ongeoorloofde manier werden afgelegd. Er volgde een onderzoek waaruit bleek dat er een pauze van acht minuten niet was opgenomen in het pv.

Frietjes

Speurder Raes wordt nu beschuldigd van valsheid in geschriften en ook plegen van meineed omdat hij tijdens het proces van 2020 beweerde tijdens die pauze niet te hebben gesproken met de verdachte. Daar moest hij vandaag op terugkomen. “Ik heb nooit moedwillig zaken willen achterhouden. Er was geen sprake van bijzondere omstandigheden -agressie of weerspannigheid- waardoor hetgeen in de pauze besproken is niet in het pv staat”, zei Raes in zijn pleidooi.

De verdediging is dan weer van oordeel dat deze acht minuten het verloop van de zaak hebben bepaald. “Tijdens deze minuten werd er op Carlo ingepraat om te bekennen. Hij werd uitgelachen toen hij om zijn advocaat vroeg en zou frietjes krijgen als hij zijn bekentenis aflegde”, klonk het bij zijn raadsman. “Mijn cliënt is 10 jaar van zijn leven en een onbezorgde jeugd ontnomen.” Zijn advocaat eist hiervoor een schadevergoeding van 60.000 euro.

Niet verplicht

De advocaat van Raes P. minimaliseert de feiten: “Uit het onderzoek van het comité p kwamen enkel die acht minuten pauze in het verhoor naar boven en niets meer. Er is ook geen enkele wet die hem verplicht om zaken die tijdens die pauze zijn gezegd op te nemen in het pv. Mijn cliënt is gestart bij de politie enkel om goed te doen en ten dienste te staan van de maatschappij.” Raes is zelf sinds de dagvaarding op non-actief gezet maar zegt na het proces terug de draad te willen oppikken bij de politie.

Het openbaar ministerie laakt het gebrek aan schuldinzicht bij de voormalige speurder. De procureur eist gezien de ernst van de feiten en de voorbeeldfunctie die de man destijds bekleedde een celstraf van 20 maanden. Op 18 oktober zal de voorzitter uitspraak doen.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio