© ATV

Ondanks energiecrisis: langste Winterdorp ooit in aantocht mét ijspiste

Schilde -

Her en der worden plannen voor ijspistes opgeborgen onder druk van de hoge energiefacturen. “Winterdorp Schilde gaat hoe dan ook door. Het wordt zelfs onze langste editie ooit. We openen al op 18 november en gaan door tot 8 januari”, verrast organisator Olivier Seminck.

Jan Auman

Olivier Seminck en Kristof De Groote hebben de voorbije weken niet stilgezeten. Er ligt intussen zowel een plan A, B als C voor Winterdorp 2022/2023 op hun bureau. “Natuurlijk zullen de gestegen energiekosten ook ons parten spelen, maar net in deze letterlijk en figuurlijk donkere dagen voor de mensen, willen wij hen koste wat kost zorgeloos vertier aanbieden”, zegt Olivier Seminck.

De twee vrienden zijn volop in gesprek met mogelijke energiepartners en werken aan een mix van groene energie, batterijen en een biodieselgenerator om de piste voldoende koel te krijgen. “We gaan hoe dan ook zelf meer energie moeten steken in ijspiste-management”, weet Seminck. “Zo zullen we onze installatie ’s nachts wellicht uitzetten. Dat de bovenste laag ijs dan telkens smelt, is geen ramp. Integendeel. Het zal net tot betere schaatscondities leiden.”

Organisatoren Olivier Seminck en Kristof De Groote. © JAA

Seminck vond de corona-maatregelen vorig jaar een grotere uitdaging. “We komen er wel uit, zonder dat we de gestegen kosten willen verhalen op de gemeente. We rekenen wel op de toelage van 15.000 euro zoals vorig jaar”, aldus de organisator.

Die toelage lag in de gemeenteraad onder vuur. Oppositieraadslid Marleen Struyf (CD&V) vindt het een verkeerd signaal om een ijspiste te organiseren of te steunen in een tijd dat iedereen het energieverbruik net tracht te beperken.

Schepen Kathleen Krekels (N-VA) hield zich op de vlakte. Ze bevestigde dat er al overleg geweest was met de organisatoren en deelde mee dat het college het volste vertrouwen heeft in hun aanpak en gezond verstand. “Eind oktober verwachten we hun concrete plannen”, aldus Krekels. De gemeentelijke toelage lijkt dus binnen het schepencollege niet ter discussie te staan.

Winterdorp Schilde lokte bij de vorige editie ondanks de beperkende coronamaatregelen 45.000 mensen naar de grote en overdekte ijsbaan in ’t Parkske. De verlengde termijn van dit jaar heeft onder meer te maken met het WK voetbal in Qatar, waarvan de wedstrijden ook getoond zullen worden in Winterdorp Schilde.

 © JAA

Aangeboden door onze partners