Maria Struyven  (vooraan) schenkt in naam van de vzw Groot Brecht met een Hart een cheque van 2.600 euro aan Dagcentrum ’t Punt. De cliënten zijn erg blij met hun nieuwe waterbed. © Elke Lamens

Dagcentrum ’t Punt opent snoezelruimte voor volwassen gehandicapten met steun van Groot Brecht met een Hart: “Moment van rust is een must”

Brecht -

Dagcentrum ’t Punt, waar volwassen gehandicapten een zinvolle dagbesteding vinden, heeft sinds kort een snoezelruimte. Daarin staat een waterbed met muziek en lichteffecten. Dit weldadige rustpunt voor de gasten kwam er met steun van de vzw Groot Brecht met een Hart.

Dagelijks begeleiden coach Maggy Van de Vondel en haar team zo’n zestien volwassen gehandicapten in dagcentrum ’t Punt van OC Clara Fey in het centrum van Brecht. Die leren er koken, een vieruurtje maken, maar doen er onder meer ook sortweerwerk en maken buttons voor bedrijven en andere klanten.

“Sommige gasten gaan ook helpen op de boerderij van campus Kristus Koning in Sint-Job”, legt de teamcoach uit. “We werken hier met vaste dagstructuren, maar voor sommigen kan dit wat voor stress zorgen. We merken dat heel wat van onze gasten nood hebben aan een moment van rust.”

Daarvoor is er nu de snoezelruimte ingericht. Van de vzw Groot Brecht met een Hart kreeg het dagcentrum 2.600 euro. Hiermee werd een waterbed gekocht. Zelf zorgden ze nog voor muziek en sfeerverlichting via crowdfunding. “Hiermee creëren we zowel auditief als visueel een moment van rust. Het waterbed draagt de trillingen van de muziek voort. De ruimte zelf moeten we nog verder inkleden, maar een eerste aanzet is gemaakt.”

Anita toont graag hoe heilzaam de snoezelruimte met waterbed, muziek en sfeerverlichting is. © Elke Lamens

Vraag blijft groot

Gaste Anita is alvast heel blij met het waterbed. “Ik heb vaak last van gezwollen voeten en op het waterbed ontzwellen die. Het is een heel goed bed”, toont ze terwijl ze zich comfortabel neerlegt.

“In functie van de nood van onze cliënten hebben we een schema opgemaakt zodat iedereen zijn moment heeft in de snoezelruimte. Ze geven zelf aan hoelang ze op het waterbed willen liggen, dat varieert van een halfuur tot een uur. Het gebeurt dat ze in slaap vallen en dat mag uiteraard”, benadrukt Maggy.

De cliënten van Dagcentrum ’t Punt komt vooral van buurgemeenten Schilde, Schoten, Brasschaat, Malle, maar ook van Wijnegem. “We kunnen hier maximaal 22 cliënten per dag opvangen. De vraag is jammer genoeg groter dan het aanbod. Groot pijnpunt blijft dat nog te veel volwassen gehandicapten wachten op hun persoonlijke budget van de overheid.”

(ella)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio