Maria Vercammen, oud-leerling van de school van ’t Loerenboske in Pasbrug-Nieuwendijk. © Erf en Heem Sint-Katelijne-Waver

Katelijnse erfgoedverenigingen verzamelen oude schoolherinneringen en -foto’s voor reizende tentoonstelling

Sint-Katelijne-Waver -

De gemeente Sint-Katelijne-Waver, streekintercommunale Igemo en enkele lokale erfgoedverenigingen zijn op zoek naar oude schoolherinneringen. Op donderdag 1 oktober organiseren ze samen een inzameldag om verhalen en foto’s te registreren. Nadien volgt er een tentoonstelling.

Stijn Van de Sande

“Sint-Katelijne-Waver is een onderwijsgemeente met een veelzijdig aanbod, waar men van de kleuter- tot de hogeschool les kan volgen”, zegt schepen van Cultuur Eric Janssens (CD&V). “Onze scholen hebben dan ook een rijk verleden dat we absoluut willen koesteren. Daarom willen we deze geschiedenis in kaart brengen aan de hand van foto’s, verhalen en materialen. Nadien wordt er met al die informatie een tentoonstelling georganiseerd.”

Katelijnenaars die straffe verhalen hebben vanop school, zich oude bijnamen van juffen en meesters herinneren of klasfoto’s hebben, kunnen die op 1 oktober laten optekenen en digitaliseren tijdens een inzameldag. Die vindt plaats van 10 tot 16u in het voormalig raadhuis in het Dorp van Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Medewerkers van verschillende erfgoedverenigingen geven er ook gratis tips over hoe je oude foto’s goed kan bewaren.

Reizende tentoonstelling

Alle informatie, verhalen en foto’s worden nadien bewaard in een erfgoeddatabank. In de loop van 2023 worden ze in een reizende tentoonstelling gegoten. Op die manier kan iedereen kennismaken met de schoolherinneringen van hun dorpsgenoten en kunnen ze zelf ook herinneringen ophalen aan hun schooltijd.

Het verzamelen van de oude schoolherinneringen is een initiatief van intercommunale Igemo, Erfgoedcel Rivier&Land, heemkundige kring Erf en Heem vzw, erfgoedvereniging Jozef Van Rompay Davidsfonds Genootschap en de gemeente Sint-Katelijne-Waver.

www.sintkatelijnewaver.be/schoolherinneringen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio