Burgemeester Lode Van Looy, directeur Stichting Kempens Landschap Philippe De Backer en schepen van Omgeving Mieke Van den Brande op de nieuwe brug © RR

Oostelijke vijver kasteel Zellaer pronkt weer als nooit tevoren

Bonheiden -

De oostelijke vijver van kasteel Zellaer in Bonheiden is opnieuw prominent aanwezig in het park. Begin juli startte Stichting Kempens Landschap met het ruimen van slib in de vijver om verdere verzanding tegen te gaan. Ook de brug naar het eiland in de vijver is vervangen. De werkzaamheden kostten 52.000 euro.

Erik Van Eycken

Om het park rondom het kasteel van Zellaer op te waarderen, voert Stichting Kempens Landschap samen met de gemeente Bonheiden stelselmatig onderhoudswerken uit. Daarin pasten ook de werkzaamheden aan de vijver.

“In totaal ruimden we 2.500 kubieke meter slib in de vijver”, zegt Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap. “De sliblaag wordt gevormd door onder meer afgevallen bladeren en ander organisch afval. Het zorgt ervoor dat de vijver dichtslibt en uiteindelijk helemaal verzandt. Dat proces hebben we nu een halt toegeroepen. Ook brachten we een natuurlijke beschoeiing aan om de oevers van de vijver te verstevigen en installeerden we een nieuwe brug naar het middeneiland van de vijver.”

Rododendrons

“De oostelijke vijver lag bovendien een beetje verscholen in het park. Onttrokken aan het zicht door de bomen en rododendrons”, zegt Kathleen Helsen, eveneens gedeputeerde en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap. “De voorbije weken herstelden we de zichtassen en de contouren van de vijver. Dat deden we door de overhangende rododendrons, struiken en bomen te snoeien of weg te halen. Het resultaat is een vijver die opnieuw prominent aanwezig is in het park.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio