© Nattida-Jayne Kanyachalao

Ouders klagen ‘levensgevaarlijke’ verkeerssituatie voor schoolpoort aan: “Onbegrijpelijk dat dit conform de regels is”

Antwerpen, Borgerhout -

Omdat het eigenlijke schoolgebouw van De Reuzenpoort in Borgerhout nog volop wordt gerenoveerd, lopen de leerlingen van de basisschool nu tijdelijk school in de Antwerpse Kerkstraat. Daar wordt sinds kort gewerkt naast het schoolgebouw. Een stelling verspert het voetpad en een deel van de rijbaan. Aan de overzijde van de straat is het voetpad ook afgesloten, door een politielint. “Onze kinderen geraken gewoonweg niet veilig het schoolgebouw in”, klagen verschillende ouders de gevaarlijke situatie aan.

Elien Van Wynsberghe

“We zijn behoorlijk ontzet”, vertelt Line Vermeulen, moeder van een 6-jarig zoontje dat school loopt bij De Reuzenpoort. Ze spreekt namens een aantal bezorgde ouders van de basisschool. Wie ter plaatse gaat kijken, begrijpt waarom. “Je ziet hier ouders met buggy’s, met kinderen aan de hand of achterop de fiets en kleuters op hun kleine fietsjes al gokkend de straat oversteken”, schetst Vermeulen het begin en het einde van de schooldag.

Want de Kerkstraat is zeker tijdens de spitsuren een straat waar veel gemotoriseerd verkeer door komt. “Dit is een erg drukke straat. Behalve auto’s rijden hier ook lijnbussen en vrachtwagens. Je hebt verkeer in beide richtingen en rustig wordt hier niet gereden. Sta je op het voetpad, dan heb je geen halve meter uitwijkmogelijkheid of je zit middenin het autoverkeer.”

Vergunningen in orde

Dat er geen veilige oversteekplaats werd voorzien voor de duur van de werken aan het naastgelegen gebouw, vinden de ouders dan ook onbegrijpelijk. “We belden de Blauwe Lijn en de agenten kwamen meteen ter plaatse. Maar tot onze verbazing kregen we te horen dat de aannemer in orde is met al zijn vergunningen. De stad heeft hem de toelating verleend om het volledige voetpad af te sluiten zonder daarbij rekening te houden met het feit dat er hier ook een school gelegen is.”

 © Nattida-Jayne Kanyachalao

Daarop schreven de ouders het kabinet van schepen van Openbaar Domein Erica Caluwaerts (Open Vld) aan en brachten hun bezorgdheden over. Maar ook daar kregen ze te horen dat “de algemene adviezen van mobiliteit correct werden toegepast” en dat er extra signalisatie zal worden voorzien. Een reactie die op onbegrip stuit bij de ouders.

“Hier kunnen wij geen genoegen mee nemen”, aldus Vermeulen. “Als dit conform de toelating is, dan schort er misschien iets aan de toelating zelf. Indien er deze maand een ongeval zou gebeuren, dan houden wij de stad hiervoor aansprakelijk.” Extra signalisatie biedt volgens de ouders geen oplossing. “Want hoe dan ook botsen de kinderen op een afgesloten voetpad en moeten ze vervolgens de drukke baan over.”

Geen bevoegdheid

Schepen Caluwaerts reageert dat mobiliteit en verkeersveiligheid buiten de bevoegdheid van haar kabinet vallen, maar dat ze bereid is mee te zoeken naar een oplossing. “We brengen dit vandaag nog ter sprake op het overleg rond Verkeersveiligheid en zullen op basis van dat overleg op korte termijn verdere stappen te ondernemen om de verkeerssituatie ter hoogte van de school veiliger te laten verlopen.”

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio