Schepen van Onderwijs Katrien Claus, technisch adviseur Charles-Louis Van Neste en directeurs van het GTI Karen Braem en Martine Mannaerts. © dvk

GTI Beveren opent volgend schooljaar nieuwe campus in Sint-Gillis-Waas om plaatstekort op te lossen: “Grote stap voor onderwijs in het Waasland”

Beveren/Sint-Gillis-Waas -

Beveren en Sint-Gillis-Waas gaan samenwerken om het nijpende capaciteitsprobleem in het secundair onderwijs aan te pakken. Het GTI gaat namelijk over de gemeentegrens om een nieuwe campus te openen in Sint-Gillis-Waas. “Vanaf 2023 kunnen leerlingen uit Sint-Gillis-Waas voor kwalitatief onderwijs terecht in onze eigen gemeente”, aldus burgemeester De Rudder.

Dieter Verschooren

Vanaf 1 september 2023 wordt een nieuwe vestiging van het Gemeentelijk Technisch Onderwijs van Beveren geopend in Sint-Gillis-Waas. In eerste instantie zullen leerlingen uit het eerste jaar van de A-stroom er lessen kunnen volgen voor Wetenschappen-Technologie. Een jaar later zal een tweede jaar richting STEM-technieken starten, ook A-stroom. “Hiermee willen de gemeenten voor een stuk een oplossing bieden om de capaciteitsdruk op het secundair onderwijs in de onderwijszone Sint-Niklaas te verlichten”, zegt Bevers schepen van Onderwijs Katrien Claus (CD&V). “Ook in onze Beverse secundaire scholen is er een plaatstekort. In de Beverse secundaire scholen volgen niet enkel jongeren uit de eigen gemeente les. 43 procent van alle leerlingen in de Beverse secundaire scholen is niet afkomstig uit Beveren. Voor het GTI is dat zelfs iets meer dan de helft. Zij pendelen voornamelijk vanuit Zwijndrecht, Kruibeke, Sint-Niklaas, Sint-Gillis-Waas, Stekene, Antwerpen en vanuit Nederland naar Beveren.”

Vorig schooljaar vonden 125 leerlingen uit Sint-Gillis-Waas de weg naar de Beverse scholen, waarvan 71 in het GTI zaten. De nieuwe vestiging van het GTI komt erbij op de locatie van basisschool Het Kompas. Daar zijn klaslokalen beschikbaar om een klas 1A en 2A op te richten met een maximumcapaciteit van 25 leerlingen per klas. “Vanaf 2023 hoeven de eerstejaarsleerlingen uit Sint-Gillis-Waas en buurgemeenten zich niet zover meer te verplaatsen en kunnen ze voor kwalitatief onderwijs terecht in onze eigen gemeente”, zegt burgemeester van Sint-Gillis-Waas Maaike De Rudder (CD&V). “We zijn opgetogen dat we als gemeente een grote stap kunnen zetten op het vlak van onderwijs in Waasland.”

De aansturing van de nieuwe klassen gebeurt vanuit het GTI in Beveren en zij krijgen ondersteuning voor praktische zaken en als aanspreekpunt van de directie van Het Kompas. Elk jaar wordt de situatie geëvalueerd.

De eerstejaarsleerlingen kunnen in Sint-Gillis-Waas op de locatie van basisschool Het Kompas terecht. © yjs

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio