© ATV

571.000 euro schade aan Brabantstunnels in 2021: kokers 66 keer gesloten door voertuigen die zich vastrijden

Antwerpen -

De stad Antwerpen wil rechtstreeks gebruik kunnen maken van de camerabeelden in de Jeanne en Jos Brabantstunnel om chauffeurs die schade aanbrachten te kunnen identificeren. Die schade liep in 2021 op tot 571.000 euro.

Sacha Van Wiele

De stad Antwerpen is beheerder van de Jeanne en Jos Brabantstunnel nabij het Operaplein. Alleen moet de stad bij schade in de tunnel de beelden steeds opvragen bij het Vlaams verkeerscentrum. Dit is niet alleen arbeidsintensief, maar ook contraproductief. De beelden zijn nodig om de schade te kunnen verhalen op de dader.

De tunnel moest vorig jaar 66 keer worden gesloten door schade of een klemgereden vrachtwagen. Zo ging in 2021 1.468 keer het alarm af voor wagens die te hoog waren voor de tunnel. In de helft van gevallen was er een interventie nodig. De sprinklerinstallatie in de tunnel werd veertien maal geraakt en geactiveerd. De tunnel kan dan pas terug worden gebruikt als hij is droog geblazen. Ook de camera’s, de kabelgoten en de verkeersborden moesten er aan geloven. Alles samen hangt hier een kostenplaatsje aan vast van 571.000 euro.

LEES OOK. Stad Antwerpen steeds vaker geconfronteerd met ‘tunnelrammers’: “We herkennen het geluid al”

(svw)

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio