Berlinda Vervloet bij haar winnende ontwerp. Het nieuwe dorpsmonument wordt zaterdag op grotere schaal onthuld. © rr

Primeur tijdens tweede Dorpsfeest in Wiekevorst: nieuw dorpsmonument ‘Honneke da pist in a monneke’ onthuld aan kerk

Wiekevorst -

Na een eerste editie in 2019 pikt het Dorpsfeest van Wiekevorst (Heist-op-den-Berg) op zaterdag 24 september de draad weer op. Achttien lokale verenigingen stellen er zichzelf voor tijdens een verenigingsmarkt. ‘s Avonds vindt een barbecue plaats met aansluitend nog een dansfeest. Exclusief dit jaar: de onthulling van Het Honneke, een dorpsmonumentje gebaseerd op het lokale rijmpje ‘Hedde deust, goa noa Wiekeveust, der is doa een honneke en da pist in a monneke’.

Kristof Van Rompaey

Het Dorpsfeest Wiekevorst vond in 2019 voor het eerst plaats ter ere van de herinrichting van het centrum. Wiekevorstenaren Joppe Van den Sande en Jef Vankerckhoven, allebei stevig verankerd in het verenigingsleven, wilden dat toen samen met de plaatselijke verenigingen extra in de verf zetten. “We trommelden iedereen op en kwamen zo aan vijftien deelnemende verenigingen”, zegt Jef. “Het werd meteen een behoorlijk succes.”

Archiefbeeld uit 2019: een verenigingsmarkt vormt het hart van Dorpsfeest Wiekevorst. © rr

Tijdens een verenigingsmarkt konden de verenigingen aan een brede doelgroep tonen wat zo zoal te bieden hebben. “Ouderen zijn misschien niet meer zo goed op de hoogte van wat bijvoorbeeld de KLJ tegenwoordig doet”, zegt Jef. “Jongeren zijn mogelijk dan weer niet zo goed vertrouwd met het aanbod van Buurtzorg. Tijdens het Dorpsfeest konden ze aan bezoekers en aan elkaar tonen wie ze zijn, waar ze voor staan, wat ze doen en wat ze betekenen voor ons dorp.”

Tweejaarlijks festijn

Het enthousiasme na de eerste editie was groot. “Samen met de verenigingen besloten we er een tweejaarlijks festijn van te maken”, zegt Jef. “Door corona lukte het ons vorig jaar nog niet om een tweede editie te organiseren. Inmiddels is het Dorpsfeest wel een vzw geworden en is de organisatie uitgegroeid tot een werkgroep van een zestal mensen.”

LEES OOK. Wiekevorstse legende over ‘honneke da pist in a monneke’ krijgt monument aan kerk

Het concept blijft ongewijzigd. “Er nemen nu wel extra verenigingen deel. De teller staat op achttien”, zegt Jef. “Ze zijn allemaal van 14 tot 18u aanwezig op de tweede verenigingsmarkt. We zetten voor een podium waarop een aantal van hen laat zien wat ze in hun mars hebben. Er zal onder meer gedanst worden en onze lokale zender Radio Apollo zorgt er voor een optreden. Ferm organiseert onder meer een hoge hakkenrace en er is een springkasteel.”

Manneken Pis

De twee Wiekevorstse fanfares trappen de activiteiten zaterdag om 14u af. Het Dorpsfeest krijgt dit jaar ook een primeur. Om 14.45u wordt het nieuwe dorpsmonumentje Het Honneke onthuld aan de kerk in het centrum. Het beeldhouwwerk moet zowat de Kempense evenknie worden van Manneken Pis in Brussel.

Archiefbeeld uit 2019: de Wiekevorstse fanfares zullen ook nu weer van de partij zijn.

Dat het monumentje er zou komen en hoe het er gaat uitzien, is al bekend: een aantal Heistse academiestudenten ontwierp maquettes en schaalmodellen. Wiekevorstenaren mochten daaruit zelf het winnende ontwerp kiezen. Ze kroonden dat van Berlinda Vervloet uit Berlaar tot winnaar. De voorbije maanden werd het op grotere schaal gerealiseerd.

Het feest mondt ’s avonds uit in een dansfeest met Wiekevorsts deejaytalent. © rr

 “Na de onthulling en de verenigingsmarkt steken we om 18u de barbecue aan”, laten de organisatoren nog weten. “Inschrijven is verplicht en kan zowel online als op papier. De informatie vind je op onze Facebook-pagina. We sluiten de dag af met een dansfeest waar Wiekevorsts deejaytalent de beats komt verzorgen.”

www.facebook.com/dorpsfeestwiekevorst

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio