Mahsa Amini stierf vrijdag nadat ze werd aangehouden. ©  ISOPIX

Protesten in Iran en op sociale media na dood van gearresteerde vrouw (22)

In Iran zijn protesten uitgebroken na de dood van een 22-jarige vrouw. Mahsa Amini stierf vrijdag in het ziekenhuis, enkele dagen na haar arrestatie door de zedenpolitie, heeft haar familie gemeld. Er bestaat discussie over de precieze doodsoorzaak van de jonge vrouw. De autoriteiten zeggen dat ze stierf aan een natuurlijke dood, anderen zeggen dat de zedenpolitie haar op haar hoofd sloeg waardoor ze een hersenbloeding kreeg.

ltoBron: BELGA

De dood van de vrouw, die sinds dinsdag in coma lag in de hoofdstad Teheran, werd ook gemeld door Iraanse media. Eerder had het openbaar ministerie in Teheran een onderzoek aangekondigd. De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken opgedragen de context van de feiten te onderzoeken. De zaak leidde tot grote verontwaardiging op sociale media.

Volgens politierapporten werd vrouw dinsdag in Teheran opgepakt en naar een politiebureau gebracht. Daar kreeg ze naar verluidt hartproblemen en werd ze naar een ziekenhuis gebracht, waar ze in coma geraakte.

Online versie

Online werd het incident anders geïnterpreteerd. Zo zou de vrouw aanvankelijk gearresteerd zijn omdat haar hoofddoek niet goed paste. Ze zou geprotesteerd hebben tegen haar arrestatie en naar het politiebureau gevoerd zijn. Daar zou ze op het hoofd geslagen zijn, met een hersenbloeding tot gevolg. De autoriteiten spreken dat met klem tegen.

Maandag kwamen betogers in Teheran op straat. De politie dreef de massa met matrakken en traangas uit elkaar. “Verschillende honderden mensen schreeuwden slogans tegen de autoriteiten, en sommigen van hen deden hun hijab uit”, aldus het persbureau Fars. Ook op sociale media verschijnen video’s waarin vrouwen en mannen hun haar kort knippen als steunbetuiging en om aandacht te vragen voor wat er met Amini en vele andere vrouwen gebeurt.

De Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Mensenrechten toont zich in een persbericht ongerust over Amani’s dood in gevangenschap, en de “gewelddadige reactie van de veiligheidsdiensten op de betogingen die volgden op de dood”. Bij die repressie vielen, volgens sommige berichten, twee tot vijf doden. De politie zette niet alleen matrakken en traangas in, maar schoot, volgens de Hoge Commissaris, ook met scherp.

Kritiek op zedenpolitie

Het incident werd ook in het parlement besproken. Verschillende parlementsleden eisten de vrijgaven van de politievideo’s om duidelijkheid te verschaffen. Ook ex-president Mohammad Khatami uitte kritiek.

Een Iraans parlementslid heeft ook dinsdag kritiek geuit op de zedenpolitie in het land. Ook de Verenigde Naties tekenden, minder verrassend, protest aan tegen de gewelddadige repressie van de betogingen na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini.

“De zedenpolitie behaalt geen enkel resultaat, behalve schade berokkenen aan het land”, aldus parlementslid Jalal Rashidi Koochi aan persbureau ISNA. “Het grootste probleem is dat bepaalde mensen de waarheid niet willen zien. Komen mensen die door deze agenten worden meegenomen naar hun ‘uitlegsessies’ weer bij bewustzijn en tot inkeer als ze eruit komen?”

De Amerikaanse gezant voor Iran, Robert Malley, twitterde dat “Amini’s dood na verwondingen opgelopen in hechtenis voor een ‘ongepaste’ hijab verschrikkelijk is. Degenen die verantwoordelijk zijn voor haar dood moeten verantwoordelijk worden gehouden.” Amnesty International zei in een reactie dat beschuldigingen van marteling en andere vormen van mishandeling in hechtenis, strafrechtelijk moeten worden onderzocht en de verantwoordelijke agenten en functionarissen voor de rechter moeten verschijnen.

Strenge kledingvoorschriften

Sinds de Islamitische Revolutie in 1979 zijn in Iran strenge kledingvoorschriften van kracht. Vooral in de grootsteden en rijkere buurten interpreteren veel vrouwen de regels nu losser, tot ergernis van aartsconservatieve politici. De regering onder president Ebrahim Raisi en hardliners in het parlement proberen al maanden de islamitische wetten strenger toe te passen. De zedenpolitie handhaaft de kledingvoorschriften en dat gebeurt vaker met geweld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER