Dominic Depreeuw (rechts) liet de glasplaatjes digitaliseren en mocht de portretten gemaakt door zijn grootvader in Barzoen ophangen. ©  Woad

Welke Antwerpse acteur haalde eind jaren 40 verkleedkoffer boven voor Turnhoutse fotograaf?

Deurne, Turnhout, Wijnegem -

Een matador, een Chinese keizer, een herder en een edelman… Geen nieuw kinderliedje, wel portretten aan de muur van Barzoen, het eetcafé van cultuurhuis de Warande in Turnhout. Ze werden zeventig jaar geleden gemaakt in een Antwerpse fotozaak. De man op de foto’s zou een Wijnegemse acteur zijn, maar niemand weet voorlopig om het wie gaat.

Wouter Adriaensen

Barzoen reserveert een van zijn muren voor wisselexpo’s. Nu hangen er zeven grote zwart-witte portretten. Op het eerste gezicht van verschillende personages maar wie goed kijkt, ziet dat het om telkens dezelfde man gaat. “Mijn grootvader Alfons kwam uit Oost-Vlaanderen en is via Antwerpen in de Kempen beland”, vertelt Turnhoutenaar Dominic Depreeuw. “Zijn broer had een fotozaak in Geel, zelf heeft hij er een gehad in de Otterstraat, tegenover wat nu theaterwerkplaats Hetgevolg is.”

Voor hij naar de hoofdstad van de Kempen verhuisde, maakte Alfons een reeks portretten. “Het gaat waarschijnlijk om een acteur uit Wijnegem die eind jaren veertig een portfolio wou maken en daarvoor allerlei personages uitbeeldde. Je vraagt je af hoe het er in de fotostudio aan toe moet zijn gegaan, met al die verkleedkleren. Het heeft ook een beetje Hollywoodallures. Ik heb verder geen idee wie het is dus ik ben benieuwd naar het volledige verhaal.”

FOMU

De portretten werden bewaard als glasplaatjes, de voorlopers van het fotofilmpje. “Ik was 12 jaar toen mijn grootvader overleed. De glasplaatjes zijn bij mij beland waarna ze jaren in een kast heb gelegen. Tot ik een oproep op Facebook zag van stadsgenoot Peter Gevers, die glasplaten wou digitaliseren. Nu dat gebeurd is, overweeg ik om ze te schenken aan het FOMU, het Antwerpse Fotomuseum. Daar zouden ze wel op hun plaats zijn.”

Bij de portretten zien we ook een sultan en een indiaan opduiken. “Je moet ze natuurlijk in hun context zien, door de bril van toen.” De foto’s zijn ook te bewonderen tijdens het Landjuweelfestival, van 2 tot 6 november in en rond de Warande. “Een amateuracteur naast de beste theatervoorstellingen uit het liefhebberscircuit, dat sluit mooi bij elkaar aan.”

Grootvader Alfons had een fotozaak in de Otterstraat. © RR

De foto van de Romein hing bij zijn grootouders aan de trap: “Behoorlijk intimiderend.” © RR

De anonieme acteur verkleedde zich ook als markies. © RR

www.barzoen.cafe

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio