Stad kiest niet voor één Huis van de Fiets, maar voor acht fietshubs op verschillende plaatsen: “Je kan er 24/7 terecht”

Mechelen -

In Battel (Mechelen) heeft de stad dinsdag de allereerste fietshub in gebruik genomen. In totaal verschijnen er de komende maanden acht van deze hubs in het Mechelse straatbeeld. Je kan er onder meer je fietsbanden oppompen, kleine herstellingen uitvoeren of de batterij opladen. Het idee voor één centraal Huis van de Fiets is daarmee van de baan.

Stijn Van de Sande

Aan de fietshub kan je onder meer je banden oppompen. ©  Joris Herregods

Het Mechelse stadsbestuur droomde al lang van een centraal Huis van de Fiets in het centrum. Daar zouden mensen terecht kunnen voor alles wat met fietsen te maken heeft. “Maar tijdens brainstormsessies met partners zoals de Fietsersbond, de Fietsgids en fietsherstellers bleek dat er eigenlijk meer nood is aan kleinere hubs op verschillende plaatsen in de stad. Daarom veranderden we het geweer van schouder”, legt Mobiliteitsschepen Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+) uit.

In samenwerking met die verschillende partners werden er fietshubs ontwikkeld. Die komen op minstens acht verschillende plaatsen in Mechelen en de deelgemeenten. De eerste werd dinsdag in gebruik genomen in de wijk Battel, vlak bij de Batteliek aan de Leuvense Vaart. Er komt er ook al zeker één in de ondergrondse parking onder de Grote Markt, waar je ook je fiets kan stallen. Voor de overige locaties wordt er gekeken naar plaatsen waar veel fietsers voorbij komen en er bijvoorbeeld veel fietsknooppunten zijn.

Schepen van Mobiliteit Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+) test de lockers uit. © Joris Herregods

“In deze fietshubs kunnen mensen 24/7 terecht om hun banden op te pompen”, zegt Vanmarcke. “Maar aan de fietsherstelzuil hangt ook gereedschap waarmee je kleine herstellingen kan uitvoeren. Er staat ook een informatiebord en een locker waarin je de batterij van een elektrische fiets kan opladen. Tijdens het opladen kan je de locker veilig afsluiten met een zelfgekozen code. Op die manier kan je met een gerust hart iets gaan drinken. Na twaalf uur springt de locker automatisch open om misbruik te vermijden.”

Materiaal

De fietsherstelzuil werd ontwikkeld door Bikeboost uit Aartselaar, dat daarvoor samenwerkt met een maatwerkbedrijf. “Iedere fietser maakt het wel eens mee dat je banden wat plat staan, er een vijsje loskomt of je zadel een beetje verzet moet worden”, zegt Dirk Wuyts van Bikeboost. “Aan de zuilen hangen onder meer lepeltjes, schroevendraaiers en een volledige inbusset. Je kan je fiets ook ophangen om zo ergonomisch mogelijk te kunnen werken. Steeds meer mensen kiezen voor de fiets. We zijn er dan ook van overtuigd dat dit soort zuilen steeds belangrijker zullen worden.”

Aan de fietsherstelzuil hangt al het nodige materiaal. © Joris Herregods

Ook Kaat Mariën, beter bekend als De Fietsgids, is tevreden met de fietshubs. “Ze vormen zeker een meerwaarde”, zegt ze. “Als ik met groepen fietsers op pad ben, heb ik altijd wel een klein pompje en wat materiaal bij, maar soms volstaat dat niet. Het is dan ook handig dat het juiste materiaal hier voorhanden is. Deze eerste locatie is alvast perfect, want Battel ligt op één van onze fietsroutes en is sowieso een plek waar heel veel fietsers voorbijkomen.”

De eerste van acht fietshubs werd gerealiseerd in Battel. © Joris Herregods

MEER OVER Mobiliteit Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio