Antwerpse gemeenteraadsleden waren onder de indruk van uiteenzetting van Yve Driessen van de federale politie Antwerpen en Antwerps procureur des konings Franky Dekeyzer.  

Antwerpse raadsleden hoorden noodkreet van parket en federale politie over strijd tegen drugscriminaliteit

Antwerpen -

Op de themacommissie rond de drugscriminaliteit benadrukten het parket en de federale politie dat ze met ongelijke wapens moeten vechten. Antwerps procureur des konings Franky Dekeyzer en directeur van de federale gerechtelijke politie Antwerpen Yve Driesen wezen maandagavond nogmaals op het tekort aan mensen en middelen. Zo is er bij de federale politie alleen al een tekort aan 140 mensen.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Jinnih Beels en Els van Doesburg lijnrecht tegenover elkaar voor regularisatie van drugs: “U beseft toch dat er bloed aan uw zakje coke hangt?”

De themacommissie duurde 2,5 uur. Dit was achter gesloten deuren omdat de toelichtingen vertrouwelijke informatie bevatte. Deze commissie kwam er op vraag van de oppositiepartijen Groen en Vlaams Belang.

De raadsleden kregen vooral een noodkreet te horen vanuit het parket en de federale gerechtelijke politie. Er zou letterlijk een tekort aan alles zijn bij het parket, de rechtbanken, de federale gerechtelijke politie, de scheepvaartpolitie en de douane. Zo zou de federale politie over 600 mensen moeten beschikken in Antwerpen, maar in de realiteit is dat slechts 440. Bij de havenpolitie is de situatie nog schrijnender. Van het kader van 180 mensen is er slechts 87 ingevuld.

Filip Dewinter. © Joris Herregods

“Al deze diensten boeken successen met enkele verijdelde aanslagen in september als voorbeeld, maar dat is het enige lichtpuntje”, zegt raadslid Filip Dewinter (Vlaams Belang). “Vooral de noodkreet blijft hangen. Het was een beklijvende uiteenzetting. Het is niet vijf voor twaalf, maar al vijf na twaalf. Er is een schrijnend gebrek aan personeel en middelen. Ik hoorde een duidelijke oproep naar alle politiek partijen om meer middelen te geven.”

Zo zou het onderzoek rond de encryptiesoftware Sky ECC alleen al zestig procent van de bezetting vragen van de federale politie. Het gevolg is dat onderzoeken naar motorbendes of mensenhandel, zoals in de zaak rond Borealis, onvoldoende aandacht krijgen.

Positieve richting

Ook Groen-gemeenteraadslid Karen Maes bevestigt de vraag van het parket en de federale politie naar meer middelen en mensen. “Toch hoorde ik ook dat er al zaken in de positieve richting aan het evolueren zijn door inspanningen van de federale overheid”, zegt Maes. Haar partij zit federaal mee in de regering. “Het is blijkbaar nog wel te weinig en de extra ondersteuning zou er sneller moeten komen.”

Karen Maes. © Joris Herregods

Het parket en de federale politie wezen ook in de richting van de haven, die nog steeds een grote onbewaakte poort is voor de invoer van drugs. Ook daar werd gevraagd naar meer investeringen. Alleen is de discussie wie dat zou moeten doen. De Antwerpse politie zegt niet over voldoende mensen te beschikken om ook dit uitgestrekte gebied te controleren.

In tegenstelling tot de themacommissie over drugscriminaliteit twee jaar geleden is Dewinter opgelucht dat de Antwerpse politie, het parket en de federale gerechtelijke politie nu wel met één stem spraken. “Ze hebben duidelijk geleerd uit het verleden”, zegt Dewinter. “Het was een indrukwekkend betoog. In plaats van de zwartepiet naar elkaar door te spelen, hebben ze die nu collectief, maar in bedekte termen, doorgespeeld naar de federale regering.”

Maes betreurt wel dat er op de themacommissie de focus lag op veiligheid. Groen had ook graag mensen gehoord over preventie rond druggebruik.

Frustratie

Bij het begin van de themacommissie had de oppositie nog gepleit om deze themacommissie openbaar te houden. Dat schepen Jinnih Beels (Vooruit) op televisie in debat ging met schepen Els van Doesburg (N-VA) over drugsbeleid zorgde voor wrevel maandagavond.

“We hoorden de noodkreet van het parket en de federale politie”, zegt Dewinter. “Alleen stel ik vast dat de politiek niet mee wil. Dit werd maandagavond geïllustreerd door twee leden van het Antwerpse schepencollege die met tegenovergestelde visies met elkaar in debat gingen en dit op het moment van de themacommissie. Daarnaast heb je Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) die continu de federale regering aanvalt. Nu de veiligheidsdiensten uit één mond spreken, doet de politiek juist het omgekeerde. Ik voelde hierover toch enige frustratie en onmacht bij het parket en de federale politie.”

Het politieke debat over de strijd tegen de drugscriminaliteit is volgende week in de gemeenteraad.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Politiek Antwerpen