© ATV

DISCUSSIE. Moeders voor Moeders hanteert opnieuw hoofddoekenverbod: legitieme regel of segregatie?

Antwerpen -

De vzw Moeders voor Moeders, die begin 2021 werd veroordeeld omdat vrouwen in de gemeenschappelijke ruimte geen hoofddoek meer mochten dragen, vecht die veroordeling aan voor het hof van beroep. Intussen is de vzw officieel een ledenvereniging en gelden er opnieuw dezelfde regels. In de dagzaal doen moslima’s hun hoofddoek af – ook andere religieuze, en politieke, symbolen zijn er verboden. Unia spreekt van ‘segregatie’ en ‘islamofobie’, de vzw zelf heeft het over een pragmatische oplossing. Wat vind jij?

red

LEES OOK. Moeders voor Moeders wil “eerherstel” in hoofddoekenkwestie

Het begon in 2019 met een klacht van Saida A. Zij zocht hulp bij Moeders voor Moeders in Borgerhout maar ging tijdens het intakegesprek niet akkoord met de regel dat vrouwen hun hoofddoek moeten afleggen in de gemeenschappelijke ruimte waar er iets gegeten en gedronken kan worden. Saida A. stapte naar Unia en het gelijkekansencentrum stapte naar de rechter na een bezoek aan de vzw.

Dat leidde in 2021 tot een veroordeling. Moeders voor Moeders werd verplicht om het reglement aan te passen en hulpbehoevende moeders die een islamitische hoofddoek dragen toegang te geven tot alle hulp. Per keer dat er een overtreding zou worden vastgesteld, zou er een dwangsom van 500 euro moeten worden betaald. Daarop besliste de vzw om de hulp deels terug te schroeven en niemand meer in de dagzaal te ontvangen. Hulppakketten werden in de inkomhal verdeeld.

Voor het Antwerpse hof van beroep probeert de vzw nu haar gelijk te halen. “Vrouwen zitten er zij aan zij als gelijken”, pleitte advocate Véronique Pertry. “Maar dat kwam in het gedrang toen er steeds meer islamitische vrouwen met hoofddoek voor hulp kwamen. Ze vonden elkaar, werden een meerderheid, en niet-islamitische vrouwen voelden zich niet meer comfortabel en bleven weg. Daarop heeft de vzw in 1996 beslist om de hoofddoek niet meer toe te laten in de gemeenschappelijke ruimte.”

Volgens Unia bevestigt Moeders voor Moeders de islamofobe gevoelens van niet-islamitische vrouwen door hun beleid daarop af te stemmen. “En dat is er een van segregatie, want er wordt verdeeld in groepen die niet op dezelfde manier geholpen worden”, klinkt het. De vzw zelf heeft het over een pragmatische oplossing, die er vooral voor moet zorgen dat zo véél mogelijk vrouwen kunnen worden geholpen. “Ook een katholieke non, afkomstig uit Afrika, neemt als vrijwilligster haar hoofddoek af”, vertelt Pertry. “Ze draagt als alternatief een neutrale bandana.”

Wat vind jij? Is de beslissing van Moeders voor Moeders legitiem, of is het een vorm van segregatie?

MEER OVER Discussie

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio