Paljazz aan het werk. © Hugo Gerstmans

Nieuw muziekfestival: Wijnegemse ‘ambrasmakers’ kunnen aardig musiceren

Wijnegem -

De opstart van het nieuwe culturele seizoen heeft ons geleerd dat de spotnaam van een inwoner van Wijnegem ‘ambrasmaker’ is. De cultuurraad en het gemeenschapscentrum gebruikten de naam meteen voor een nieuw festival, waarop het voorbije weekend vooral lokaal muzikaal talent een podium kreeg.

Hoe de Wijnegemnaren aan die weinig bekende en fraaie bijnaam ‘ambrasmakers’ zijn gekomen, is een raadsel. Het zou iets te maken hebben met de kermissen van vroeger, het afpakken van liefjes door jongens uit omliggende dorpen en de strafexpedities die hierna georganiseerd werden.

Hoe dan ook: het Ambras-muziekfestival werd een succes dat ondanks het feit dat door het slechte weer alle optredens niet zoals gepland buiten in zomerbar Zomergem konden plaatsvinden. Gelukkig ligt gemeenschapscentrum ’t Gasthuis vlakbij en werden daar dan maar de podia ingericht. De ploeg van het gemeenschapscentrum was zo voorzienig geweest om een regenplan op te stellen.

“Het muziekfestival is op een klein technisch mankementje na, vlekkeloos verlopen en werd naadloos aan elkaar gepraat door Tine, Nando en Robin, getalenteerde acteurs van het Koninklijk Wijnegems Toneelgezelschap”, vertelt Juul Liekens (N-VA), schepen van Cultuur.

Katrien Hoste en René Schoofs speelden in de kapel van ’t Gashuis. © Hugo Gerstmans

Paljazz

Artiesten die vreedzaam hun dingen konden doen waren onder meer Stef & Kurt Leyder, Eric & Lutgart, de harmonie De Wijngaard-Vrijheidsvrienden, A Ladies Concert, Paljazz, Jo Karamazov en Bart Clé. Dj Kriek, resident van Jeugdcentrum Ahoy, waar ook de afterparty plaatsvond, draaide overdag in het Lazaret de leukste hits. In Ahoy zorgden de Blue Bagheeras ’s avonds laat nog voor een stevige uitsmijter van dit eerste Ambras-festival.

“Niet alle bezoekers zijn de hele tijd gebleven, maar er zijn het voorbije weekend alles samen toch zo’n vijfhonderd mensen gepasseerd. Zowel publiek als muzikanten waren zeer tevreden over het evenement. Alles werd in goede banen geleid door de medewerkers van ’t Gasthuis en de bestuursleden van de cultuurraad”, aldus een tevreden Juul Liekens.

Flashmob

De ‘flashmob’ van het KWTG, waarin acteurs reclame maakten voor hun uitvoering van De Red Star Line in 2023, werd gesmaakt door de toeschouwers. Het aantal deelnemers aan de brunch voorzien door Jos Lenaerts van Zomergem was bewust beperkt omdat er binnen gegeten moest worden. De sing along was een mooie afsluiter waar iedereen uit volle borst de vooraf gekozen liedjes meezong. (jaa)

Bart Clé © Hugo Gerstmans

Eric & lutgart © Hugo Gerstmans

 © Hugo Gerstmans

 © Hugo Gerstmans

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio