De tweede adem van duaal leren

Leren op de werkvloer, dat is het concept van duaal leren. Velen juichen het toe, maar de praktijk laat een wisselend succes zien. Al kunnen nieuwe initiatieven, zoals duaal leren voor volwassenen en duaal lesgeven, het concept een nieuw elan geven.

William VisterinBron: Jobat.be

Duaal leren gaat een stuk verder dan stages. Leerlingen passen niet alleen leerstof uit hun lessen toe in een organisatie, maar ze leren daar de stiel ook echt. Zo’n opleiding op de werkvloer, waar leerlingen alle facetten van een beroep op een realistische manier leren, moet sneller leiden tot een goede job of een springplank zijn naar hogere studies.

Het concept begon drie jaar geleden bij ons met hoge ambities als volwaardige opleiding, waarbij onder meer bso- en tso-leerlingen voldoende dagen per week op de werkvloer staan. Tot dusver kende het concept een wisselend succes. Sommige leerlingen gingen er helemaal voor, andere deinzen nog terug voor het concept. Terwijl sommige scholen de regelgeving rond duaal leren wel eens te strak vonden om werkbaar te zijn.

Leervergoeding

In elk geval beleeft duaal leren een nieuwe mijlpaal met het invoegen van het volwassenenonderwijs, denk aan Centrum voor Deeltijds Onderwijs (CDO) en opleidingscentrum SYNTRA. Hierdoor is de combinatie van leren en werken ook mogelijk voor volwassenen. Je verdeelt dan je tijd tussen lessen en het bedrijf, waar je een leervergoeding ontvangt. Hoe hoog die is, hangt af van welk type overeenkomst...

Maar er zijn nog nieuwigheden rond duaal leren. Zo zet sectorfederatie essenscia in op duaal lesgeven, waarbij experten uit de chemie- en farmasector hun job deeltijds combineren met lesgeven in het secundair onderwijs.

Lees ook:

Bron: Jobat.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER