De Reflex in Westerlo ligt er voorlopig verlaten bij.  © Marc Peeters

Project Reflex houdt buurtbewoners bezig: “We vrezen alle soorten van overlast”

Westerlo -

Een klein artikel in de Westel Info, dat is het gemeentelijk informatieblad, heeft kwaad bloed gezet bij de omwonenden van de Reflex-site. De oppositieraadsleden Frans De Cock (Open & Positief Westerlo) en Flor Celen (Onafhankelijke) citeerden tijdens de gemeenteraad uitgebreid uit mails die ze van buurtbewoners mochten ontvangen. De omwonenden vrezen al een jaar dat de buurt onleefbaar wordt door het geplande ontmoetingscentrum.

Marc Peeters

De gemeente Westerlo kocht in september 2021 een deel van het gebouw en de toegangsweg naar de voormalige discotheek Reflex in de Boskant. De aankoop werd door de raadsleden eenparig goedgekeurd. Het doel is om het gebouw te renoveren en er een multifunctioneel ontmoetingscentrum te realiseren voor jong en oud.

“Aan de hand van gesprekken met de cultuurraad, Westelse jongeren, organisatoren van evenementen en buurtbewoners proberen we samen met de architect vorm te geven aan de invulling en inrichting ervan”, meldt Westel Info. Een zin die fout valt in de buurt, want met hen is het voorbije jaar nog helemaal niet gesproken.

“De buurt vreest grondige verstoring van de nachtrust, verkeersoverlast, vandalisme en problemen met druggebruikers. als de Reflex weer een uitgaanscentrum wordt”, stelden Celen en De Cock. “Momenteel is er al nachtelijke overlast. Omdat ze toch niet gehoord worden door de gemeente, hebben buurtbewoners ons gevraagd hun spreekbuis te zijn. Ook wij als gemeenteraadsleden weten weinig. Het moet allemaal veel transparanter.”

Gesprek komt er

Schepen Filip Verrezen (CD&V) gaf toe dat het gesprek met de buurt er nog niet is geweest, maar dat dit er zeker komt. Dat staat ook zo op papier. “We willen niet met een wit blad naar dat gesprek. Vandaar dat we eerst met mogelijk latere gebruikers rond de tafel zitten. Er loopt momenteel ook een technische studie over het gebouw om te zien wat er kan. De overlegrondes hebben al geleerd dat we zeker niet alles kunnen doen in het gebouw waar we eerder aan gedacht hebben. Zo zal de combinatie van het ontmoetingscentrum met een permanent jeugdhuis moeilijk worden.”

 © Marc Peeters

Burgemeester Guy Van Hirtum (CD&V) opperde dat alle aanvragen om ergens in de gemeente iets te organiseren dat overlast kan meebrengen gewoon weigeren geen optie is. “Maar de hinder moet wel aanvaardbaar gemaakt worden.” En dat geldt wellicht ook voor de Reflex-site. “Daarover gaan we zeker nog met de buurt in overleg. Het artikel in de Westel Info was wat dat betreft een beetje ongelukkig.” Het bestuur wijst er op dat het ontmoetingscentrum er ook en vooral zal zijn voor verenigingen die rustige activiteiten plannen. Er zal af en toe gefuifd worden, maar met mate.

Frans De Cock vreest dat het bestuur pas naar de buren wil stappen als er alleen nog maar ja kan gezegd worden. Het raadslid stelde nog voor om de bestaande werkgroep die met het project bezig is, uit te breiden met vertegenwoordigers van alle fracties en eventueel buurtbewoners om het debat zo wat meer transparant te maken. Dat gebeurt voorlopig niet, omdat het bestuur vreest dat een te grote werkgroep niet meer efficiënt werkt.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio