© Boumediene Belbachir
Grondrecht en Greenpeace verlaten onderhandelingstafel met Demir: “Oosterweel geniet meer prioriteit dan sanering”
De Zwijndrechtse burgerbeweging Grondrecht, de daaraan gelinkte activist Thomas Goorden en milieuorganisatie Greenpeace verlaten de onderhandelingen die aan de gang waren over de PFAS-vervuiling in Zwijndrecht, met onder meer Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). De gesprekken strandden onder meer omdat Grondrecht en Goorden geen financiële steun krijgen van de Vlaamse overheid en een door Demir gevraagde vertrouwelijkheidsclausule als te strikt wordt gezien.
De gesprekken over de aanpak van de PFAS-crisis liepen sinds dit voorjaar, volgens Demir “met het oog op een groter draagvlak voor de aanpak van de saneringswerken in en rond Zwijndrecht en bij uitbreiding de aanpak van vervuilde terreinen in gans Vlaanderen”. Ook de zogenaamde PFAS-coalitie, bestaande uit Grondrecht, Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu, ging mee aan tafel ondanks het feit dat zij aan de basis lagen van de juridische procedures in onder meer het Oosterweeldossier in het kader van de PFAS-problematiek. Nu zetten twee van de drie leden van die coalitie de gesprekken dus stop.
Grondrecht (en Goorden) en Greenpeace stelden naar eigen zeggen vast “dat Oosterweel meer prioriteit geniet dan een brede sanering, en dat er ook amper ruimte is voor discussie over geloofwaardige bodemnormen”. Ze hekelen ook dat volgens hen de Vlaamse overheid “bijzonder weinig inspanningen doet” om het beloofde grootschalige gezondheidsonderzoek tot een succesvol einde te brengen. Ook een vertrouwelijkheidsclausule en het weigeren van financiële steun aan Grondrecht en Goorden worden als “belangrijke struikelblokken” genoemd.
‘Coalition of the willing’
Minister Demir reageert ontgoocheld op de beslissing van Grondrecht en Greenpeace en stelt dat ze signalen kreeg dat eventuele financiële steun zou worden gebruikt “om verdere procedures te voeren tegen werkzaamheden van algemeen belang”.
De gesprekken worden nu verdergezet met een ‘coalition of the willing’, aldus Demir. Daartoe behoren de gemeente Zwijndrecht, burgerbeweging Zwijndrecht Gezond, Natuurpunt, Lantis, de Vlaamse overheid én Bond Beter Leefmilieu.
Hoofdpunten
Mogelijke pyromaan betrapt op Antwerpse Zuid, man beschuldigde medebewoonster na eerdere brandstichtingen
Vlaamse ministers rijden in drie jaar 1,3 miljoen kilometers met hun dienstwagen, en één minister steekt erbovenuit
OnlyFans-model: “Megan en Pommeline verdienen mogelijk tot 30.000 euro per maand”
LIVE DEADLINE DAY. Antwerp heeft Keita beet, maar ziet ook spits Nsimba nog naar Beveren vertrekken
MEER OVER Oosterweel
Werfbezoeken op Oosterweelwerf meteen volzet
Liefkenshoektunnel in 2022: meer verkeer dan ooit en drie keer meer tolvrije uren (en dus meer kosten voor belastingbetaler)
Honderden bomen gerooid aan Noordkasteel voor aanleg Oosterweel: “Geen prettig zicht, maar er komt nieuw groen”
Nu al enorme files? Wacht tot 2025, wanneer het viaduct tegen de vlakte gaat en vijf jaar lang wordt vervangen door een bypass