Jinnih Beels en Els van Doesburg lijnrecht tegenover elkaar voor regularisatie van drugs: “U beseft toch dat er bloed aan uw zakje coke hangt?”

Drugs legaliseren of niet? Het is een veelgestelde vraag waar ook binnen de Antwerpse politieke bestuursploeg zeker geen unaniem antwoord op komt. “Het wordt tijd dat we stoppen met de struisvogelpolitiek. De War on Drugs toont aan dat het niet werkt”, aldus schepen voor Jeugd Jinnih Beels (Vooruit) tegen haar collega-schepen Els van Doesburg (N-VA) in TerZake van maandag.

debn

De afgelopen maanden werd Antwerpen vaak opgeschrikt door verschillende drugsgerelateerde aanslagen. Sinds juli staan er al 25 geregistreerd. De Antwerpse oppositie wilde daarom dat er een bijzondere commissie zou plaatsvinden om dit probleem aan te pakken. Terwijl die commissie plaatsvond kruisten Antwerps jeugdschepen Jinnih Beels en haar collega Els van Doesburg de degens in TerZake. Beels wil namelijk het gebruik van cannabis legaliseren. Een foutief signaal, zeggen Van Doesburg en de N-VA.

OVERZICHT. Dit is de ellenlange lijst van drugsgerelateerde incidenten in en rond Antwerpen

“Ik wil heel graag het drugsbeleid omgooien”, aldus Beels. “Het is tijd om de kop uit het zand te halen. De investeringen in de ‘War on Drugs’ leveren niets op. Het aantal gebruikers is nog nooit zo hoog geweest als vandaag, net als het aantal aanslagen. Daarom moeten we het anders aanpakken.” De schepen verwijst daarvoor naar landen als Uruguay, Portugal, Canada en Duitsland die inzetten op preventie en schadebeperking, hulpverlening en repressie.

Een foute redenering vindt haar Antwerpse collega Els van Doesburg. “Het verhaal dat Jinnih Beels hier brengt is er één van ‘Ik ben tegen drugs, maar’. Nee, het moet zijn ‘Ik ben tegen drugs, punt’. Wil dat zeggen dat je de strijd tegen drugs gaat winnen? Neen. Maar dat geldt voor alles wat in het strafwetboek staat, zoals moorden en inbraken. Maar legaliseren is de foute oplossing.”

Toch vindt Beels dat je het debat niet voert op basis van emoties, maar wel op basis van feiten. En volgens haar zijn die feiten duidelijk. “Tachtig procent van de mensen nuttigt alcohol, voor cannabis is dat 25 procent. De overheid is verantwoordelijk voor elke inwoner en we moeten de strijd tegen trafiek blijven voeren. Maar als je cannabis reguleert, dan kan je het probleem benaderen vanuit het gezondheidsperspectief. In Uruguay hebben ze er bijvoorbeeld voor gezorgd dat door de keten aan te pakken de zwarte markt naar een witte markt helt. Experten bij de politie in ons land zeggen trouwens ook dat het volledig verbieden niet werkt.”

LEES OOK. Coke legaliseren, kan dat?

“Wat u hiermee wilt bereiken, is dat de elite die coke gebruikt een ecolabel krijgt en zonder schuldgevoel kan gebruiken”, ging Van Doesburg allesbehalve akkoord met haar collega. “Reken daar ook nog eens de maatschappelijke kost bij. Het kan toch niet dat een overheid de concurrentie aangaat met dealers? De zwarte markt zal trouwens altijd goedkoper zijn. Daarom moet het signaal zijn: gebruik niet. In Canada werkt het bijvoorbeeld niet. De THC-waarde is veel hoger met als gevolg dat de illegale export met 1000% gestegen is.”

Beels: “Dat klopt, maar je bent ook de strijd tegen de georganiseerde misdaad aan het verliezen.”

Van Doesburg: “Dus dan beslist u maar om eraan mee te doen?”

Beels: “Je moet de strijd blijven voeren. Maar je moet de gebruiker niet als crimineel zien. In Portugal sturen ze de mensen die gebruiken naar de hulpverlening in plaats van ze een strafblad te geven.”

LEES OOK. Onontplofte vuurwerkbom gevonden aan voormalig pannenkoekenhuisje op het Zuid, ook bom ontploft in Merksemse voortuin

Maar daar wilt Van Doesburg niet van weten. “Dat is een hypocriet beleid. Als de politie u daar morgen fouilleert en ze vindt crack op u, dan sluit ze de ogen. Die repressie is noodzakelijk.” Al ging Beels daar niet mee akkoord. “Dat is een fout beeld dat u schetst, want ze moeten daar verplicht in de hulpverlening. We moeten dus eerst decriminaliseren en de middelen die dan vrijkomen kunnen naar politie en justitie gaan om hen te helpen in de strijd tegen de drugscriminaliteit.” Maar dat is niet naar de zin van Van Doesburg: “U beseft toch dat er aan cocaïne bloed hangt? Dat moeten we de mensen ook zeggen. Coke snuiven is niet normaal.” Een punt waar Beels het overigens ook mee eens was, “maar ik wil ook niet meteen alle drugs legaliseren. We moeten eerst zien of dat kan met cannabis en dan zien we wel.”

Tot slot ging het nog even over de 15-jarige zoon van Beels: “Hij zit nu in de fase dat hij wil experimenteren, maar ik hoop dat hij aan geen enkel roesmiddel komt.” Van Doesburg wilde daar nog aan toevoegen dat er geen ‘maar’ mogelijk mag zijn in de strijd tegen drugs. “In de stad zie ik elke dag de gevolgen”, sloot ze het debat af.

Vastgoed

Jobs in de regio