Leden van het Bevrijdingscomité van Beerse staan bij het opgeknapte monument op de Heldenweg. De gemeente vernieuwt nog het groen aan het monument. © RR

Herdenkingsmonument Heldenweg krijgt grondige opknapbeurt: “We creëren een groene oase”

Beerse -

Het herdenkingsmonument voor de gesneuvelde Britse en Poolse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog op de Heldenweg in Beerse kreeg een grondige opknapbeurt. Het Bevrijdingscomité van Beerse kocht drie vlaggenmasten aan en de gemeente vernieuwt ook nog het groen en bloemen. “We creëren een groene oase voor zowel bezoekers als voor bijen, vlinders en andere insecten”, zegt Dirk Proost van het Bevrijdingscomité.

Bart Van den Langenbergh

Personeel van de dienst Openbare Werken van het lokaal bestuur in Beerse nam de voorbije zomervakantie het monument op de Heldenweg in Beerse grondig onder handen. De arbeiders verwijderden eerst alle gedenkplaten en reinigden het monument met veel zorg. Alle voegen werden vernieuwd en de arduinen dekstenen opgeschuurd. Het metalen kruis kreeg een schilderbeurt en de gedenkplaten werden opgekuist en terug geplaatst.

Groene oase

“Het Bevrijdingscomité kocht drie vlaggenmasten aan zodat de Poolse, Belgische en Britse vlag in de toekomst altijd aan het monument wapperen”, legt Dirk Proost van het Bevrijdingscomité Beerse uit. “In het volgende plantseizoen pakt de groendienst van de gemeente ook het groen binnen de omsluiting van het monument aan en er komt een extra rustbank. Oude beplanting maakt plaats voor nieuwe planten in wit en rood. Dat zijn de kleuren die ook voorkomen in de vlaggen van de geallieerde legers.”

Verder plant de gemeente robijnrode asters aan met de toepasselijke naam Winston Churchill en witte asters met de naam White Lady. Voor het monument verschijnen bloembakken met Maczek-tulpen. “Deze rood-witte tulp is vernoemd naar de bevelvoerder van de Eerste Poolse Pantserdivisie die mee Beerse bevrijdde”, vertelt Dirk Proost. “De strook rond het monument wordt onthard en er zal een grasmengeling met bloemen worden ingezaaid. Verder blijven de ligusterhaag, lindebomen en laurier staan. De omgeving van het monument wordt zo nog mooier. We creëren een groene oase voor bezoekers maar ook voor bijen, vlinders en andere insecten.”

Leden van het Bevrijdingscomité van Beerse staan bij het opgeknapte monument op de Heldenweg. De gemeente vernieuwt nog het groen aan het monument. © RR

78 jaar bevrijding

Het Bevrijdingscomité is tevreden dat deze opknapbeurt net voor de viering van 78 jaar bevrijding is uitgevoerd.

Deze herdenking start op vrijdag 30 september om 19.15u met een lezing in zaal Feba op Absheide. Edward Cuber, zoon van een Poolse veteraan van de Eerste Poolse Pantserdivisie en medewerker van het Maczek-museum in Breda, komt vertellen over de concentratie- en vernietigingskampen van de nazi’s in Polen. De lezing is toegespitst op de vraag waarom die kampen juist in Polen waren en waarom ze, met uitzondering van Auschwitz, een relatief korte tijd operationeel zijn geweest.

Op zaterdag 1 oktober kan iedereen komen wandelen en is er een bevrijdingsbal met muziek uit de jaren veertig. De eigenlijke herdenking start op zondag 2 oktober om 9.15u met een samenkomst aan de kerk in de Schransdriesstraat, gevolgd een optocht naar het monument. Aansluitend is er een plechtigheid ter herdenking van de 27 gesneuvelde soldaten bij de bevrijding van Beerse 78 jaar geleden. Na de herdenkingsplechtigheid gaat de viering door aan zaal Feba met een muzikaal intermezzo van The French Captain.

Elk jaar worden bloemen neergelegd aan het monument op de Heldenweg in Beerse. © MIA UYDENS

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio