Karl Lauwers treedt volgende week maandag aan als nieuwkomer in de Mechelse gemeenteraad. © Sven Van Haezendonck

Acht CD&V’ers verzaken aan mandaat om Karl (32) in Mechelse gemeenteraad te krijgen

Mechelen, Bonheiden -

Een jonge enthousiaste kracht in de gemeenteraad van Mechelen krijgen, als symbool voor echte vernieuwing. Dat was het streefdoel van Bert Leysen (63), die samen met nog zeven andere partijgenoten verzaakt aan het mandaat. Zo geven ze Karl Lauwers (32) alle kansen als opvolger van Hamid Riffi.

Sven Van Haezendonck

Na het ontslag van Hamid Riffi, die sinds kort algemeen directeur is van het Scheppersinstituut, moest de Mechelse CD&V op zoek naar een opvolger. Officieel mocht de bekende ondernemer Bert Leysen aantreden. “Dat was de gemakkelijkste oplossing, maar zelf zag ik meer in een verhaal dat goed is voor de toekomst van de partij. Op mijn 63 kan ik wel een nieuw gezicht zijn in de gemeenteraad, maar geen vernieuwer”, zegt hij.

En dus dacht Leysen een plan uit dat zelden of nooit gezien is in de politiek, en een primeur voor de Dijlestad. Samen met hem verzaken nog zeven andere partijgenoten aan het mandaat van gemeenteraadslid: Ward Leemans, Bart De Nijn, An Verbruggen, Wouter Van Butsel, Magda Van Loon, Leo Vivijs en Peggy Ghekiere. Allemaal zetten ze een stapje opzij in het voordeel van Karl Lauwers, die volgende week maandag de eed aflegt.

Bewijzen dat het anders kan

“Politici krijgen vaak het verwijt dat ze enkel met zichzelf bezig zijn. Wel, hiermee leveren we het bewijs dat het ook anders kan. Het is uniek dat onze partij dit out of the box-scenario omarmt. Graag richt ik een woord van dank aan onze voorzitter Bram Van der Auwera, die er mee zijn schouders heeft onder gezet”, vertelt Bert Leysen.

Karl Lauwers is afkomstig uit Bonheiden, maar woont sinds 2015 in Mechelen. Van opleiding is de prille dertiger bio-ingenieur, waarin hij ook doctoreerde. Professioneel is Lauwers raadgever wetenschap en duurzame innovatie op het kabinet van Vlaams minister Jo Brouns (CD&V). Politiek was hij al actief als covoorzitter van de jongeren. Die stem van de jeugd wil hij blijven vertolken, maar eerst en vooral wil hij de vertegenwoordiger zijn van alle Mechelaars.

Karl Lauwers samen met Bert Leysen, de man die het pad voor hem effende. ©  Sven Van Haezendonck

“Het is een enorme eer dat de partij mij de kans geeft het mandaat van gemeenteraadslid op te nemen. Ik wil op een constructieve manier aan politiek doen. Ik wil samenwerken en bruggen bouwen om het leven van de Mechelaars beter te maken. Het is goed wonen in Mechelen, maar dat wil daarom niet zeggen dat bepaalde zaken niet beter kunnen”, zegt hij.

Participatie en inspraak is probleem

Als nieuw gemeenteraadslid wil hij inzetten op duurzame en zorgzame thema’s. De voorbije jaren wees Karl Lauwers bijvoorbeeld meermaals op de bomenkap in de stad. “Maar ook op de slechte cijfers rond hernieuwbare energie. Met de huidige energiecrisis is dat een belangrijke uitdaging. Zo zou de stad meer moeten inzetten op energie met behulp van zonnepanelen. Ik begrijp ook niet waarom het stadsbestuur geen werk maakt van maaltijden op school om kinderarmoede aan te pakken. Dat was nochtans een verkiezingsbelofte van de stadslijst”, legt de CD&V’er uit.

Met Lauwers krijgt de meerderheid van Vld-Groen-m+ er in de gemeenteraad een wakkere opposant bij. Al stuurt hij ook aan op samenwerking. “Dat is belangrijk, over de partijgrenzen heen én met de Mechelaars en Mechelse organisaties, want participatie en inspraak is momenteel een probleem in onze stad. Ik verwijs naar hét dossier van het moment: de vesten. Dat stond niet in het verkiezingsprogramma van de stadslijst, werd plots aangekondigd en nu ingevoerd. De meerderheid moet opletten dat ze niet doof wordt voor Mechelaars die anders denken.”

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio