André Pichal was een wereldbefaamde hoornist © RR

Herdenkingsconcert voor tophoornist, tien jaar na zijn dood: ”Wat was er van hem geworden als hij niet verslaafd was geraakt?”

Borsbeek -

Tien jaar na het overlijden van hoornist en componist André Pichal organiseerde broer Paul uit Borsbeek een concert met zijn muziek. De opbrengst wordt later deze week overhandigd aan Free Clinic Antwerpen als steun in de strijd tegen drugs. Het is geen toeval: André kende zijn ups en downs door verslavingen.

Filip Spoelders

Paul Pichal (77) zag zijn broer tien jaar geleden sterven op 52-jarige leeftijd. “André was een hoornist van wereldklasse en een straffe componist. Hij was gedurende bijna dertig jaar hoornsolist bij het Nationaal Orkest van België. Hij werd over heel België en tot in Parijs gevraagd om mee te spelen in opera’s. Vooral voor muziek van componist Wagner omdat zijn muziek erg moeilijk om te spelen is voor hoornisten”, vertelt Paul, die zelf ook veel speelt als hoornist.

Paul speelt hier nog samen met broer André. © RR

Als componist maakte André onder andere muziek voor voorstellingen van de Antwerpse theatermaker Jan Lauwers en hij waagde zich al eens aan filmmuziek. “Ondanks dat André naast zijn muziekcarrière een hele lieve man was, had hij ook zijn slechte kanten. Hij dronk, rookte erg veel en nam drugs, zelfs al toen hij jong was. Ik heb me laten vertellen dat hij met het orkest eens in Londen moest spelen. Tijdens de overtocht van Het Kanaal met de ferry dronk hij veel te veel wodka. De andere muzikanten hebben hem letterlijk op het podium moeten dragen, maar vanaf dan speelde hij de pannen van het dak. Velen zeiden dat de haren op hun armen recht kwamen staan. Wat was van hem geworden als hij niet verslaafd was geraakt?”, vraagt Paul zich nog steeds af.

Met zijn recent georganiseerd concert Project AP 2022 in de kerk Heilige Familie - Don Bosco van Hoboken wil Paul het werk van zijn broer weer onder de aandacht brengen maar ook aandacht vragen voor drugsproblematiek.

Het muzikale talent raakte verslaafd aan de drugs. © RR

“Onze familie is afkomstig uit Hoboken. Mijn grootvader had tien kinderen en hij componeerde ook. Hij gaf de passie voor muziek door aan zijn kinderen, zoals aan mijn vader. Thuis waren we met vijf kinderen en ook wij moesten een instrument leren spelen. Zo heeft de familie in 1963 in Hoboken een concert gespeeld voor het goede doel. Ze kennen ons dan ook als de Pichallekens.”

Organisator Paul Pichal, broer van André, kon na het herdenkingsconcert in de kerk Don Bosco Hoboken een cheque van 4438 euro overhandigen aan Tino Ruyters, directeur van Free Clinic. © RR

Met het concert en de bijbehorende tentoonstelling van de familie Pichal bracht Paul 3.538 euro bij elkaar. Dit gaat hij bezorgen aan Plug Inn, de jongerenwerking van Free Clinic. “Ik wou natuurlijk de favoriete werken van mijn broer nog eens laten horen, maar ik wou ook Free Clinic steunen. Er was het drugprobleem van André en ook nu vormt het een groot probleem in onze maatschappij. Er moet vooral preventief worden gewerkt want eens je in deze wereld verzeild raakt, raak je er niet meer uit.”

Of er nog een vervolg komt op dit initiatief laat Paul voorlopig in het midden. “Ik heb 72 muzikanten, waaronder vrienden van André, bij elkaar gebracht. Dit was een hele onderneming. Als ik hulp krijg, kan er in de toekomst mogelijk nog iets volgen.”

Paul en André Pichal met hond Sam. © RR

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio