©  Shutterstock

Jongeman (22) hangt 1 jaar cel boven het hoofd voor drugshandel: “Hij zei me dat hij maaltijden aan huis leverde, geen drugs”

Rijmenam, Mechelen -

Een 22-jarige man uit Rijmenam riskeert een jaar cel en een boete van 8.000 euro voor het dealen van cocaïne. Aan zijn moeder had de dealer wijsgemaakt dat hij voor Deliveroo werkte en dus maaltijden aan huis leverde. Het bleek evenwel om drugs te gaan.

Theo Derkinderen

De politie voerde op 5 september van vorig jaar een controle uit op de Battelsesteenweg in Mechelen. Y.E. moest aan de kant en de politie vond bij hem 20 gram cocaïne en 460 euro cash geld. Omdat de aangetroffen hoeveelheid te groot leek voor eigen gebruik, startte er onmiddellijk een onderzoek op en voerde de politie ook een huiszoeking bij Y.E. “In een nachtkastje werd nog eens 17.000 euro aangetroffen. Meneer E. gaf toe dat hij drugs verhandelde. Hij was op kleine schaal begonnen, maar later werden zijn activiteiten groter en leverde dagelijks tot 18 gebruikershoeveelheden drugs af bij afnemers, lichte openbaar aanklager Karel Berteloot toe.

De man werkte goed mee met de politie en zei ook dat hij werd aangestuurd door twee andere mensen. “Op het moment van de controle zou hij gestopt zijn met zijn activiteiten, maar die dag vervoerde hij toch drugs in opdracht van een zekere Marco.”

Niet alleen werd er een celstraf gevorderd tegen de man uit Rijmenam, het Openbaar Ministerie vroeg ook om de (bijna) 17.000 euro verbeurd te verklaren, net als de auto van de moeder waarin hij tijdens de controle was aangetroffen.

Maaltijdkoerier

De moeder woonde het proces ook bij. “Hij had me gezegd dat hij mijn auto nodig had om maaltijden te gaan leveren voor Deliveroo. Daar stemde ik mee in want het is altijd fijn dat je kinderen gaan werken om een centje bij te verdienen. Nadien hoorde ik dat hij geen maaltijden aan huis leverde, maar drugs”, zei de moeder emotioneel tijdens de behandeling van de zaak. Ze verklaarde dat ze niets afwist van de zaakjes van haar zoon en vroeg ook haar auto terug aan de rechtbank.

De advocaat van Y.E. betwistte de feiten niet. “Hij heeft zeer goed meegewerkt met het onderzoek. Het is een van de eerste keren dat ik meemaak dat een verdachte zoveel informatie geeft. Hoe hij werkte, voor wie hij werkte en wanneer hij het deed”, stelde advocaat Saïd Aboulakil. “Ondertussen is hij zelf gestopt met zijn druggebruik. Dat bewijzen ook zijn recente urinecontroles. Hij heeft ondertussen werk en heeft totaal geen contact meer met het drugsmilieu. Daarom vraag ik om een straf die niet op zijn strafblad komt, zoals een werkstraf of een traject voor de drugsopvolgingskamer.”

De rechter velt een vonnis op 17 oktober.

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio