Zij lieten zich niet tegenhouden door de regen en gingen moedig op jacht naar zwerfvuil in ‘s-Gravenwezel en langs de Antitankgracht. Onder hen Hans Hanssen (tweede van rechts). © RR

Oproep Hans Hanssen (CD&V) na jaarlijkse opruimdag: “Zet zwerfvuilmeter op hospots langs straten en waterlopen”

Schilde -

De zesde vuilnisopruimdag in Schilde kende een beperkte opkomst. Toch slaagden de weinige vrijwilligers die deelnamen aan deze jacht op zwerfvuil erin om heel wat straten in ’s-Gravenwezel en de boorden van de Antitankgracht schoon te maken. Hans Hanssen (CD&V) was één van hen. Hij vraagt de gemeente om zwerfvuilmeters te plaatsen op plekken waar veel troep rondslingert.

Jan Auman

Mede door het slechte weer verzamelden maar een tiental moedige ‘mooimakers’ gewapend met grijpstokken en vuilzakken aan horecazaak Hof Van Wezel in ’s-Gravenwezel. Onder hen ook schepen Kathleen Krekels (N-VA) en gemeenteraadsleden Hans Hanssen (CD&V) en Micheline Duysens (N-VA). Die laatste is samen met Jef Helderweert de organisator van deze lokale zwerfvuilactie in het kader van de Mooimakers-campagne en World Cleanup Day.

“We hadden op meer vrijwilligers gehoopt”, aldus Duysens. Een ontgoochelde pionier Jef Helderweert treedt haar bij. “Gezien de vele uitnodigingen die gestuurd werden naar diverse verenigingen en de oproepen op sociale media blijft deze opkomst teleurstellend. Het spreekt inwoners blijkbaar niet aan om een halve dag de handen uit de mouwen te steken voor een schonere gemeente”, klinkt de Schildese ‘mijnheer Proper’ enigszins gedesillusioneerd.

Dit jaar werden de straten in het centrum van ’s-Gravenwezel en de boorden van de Antitankgracht proper gemaakt. Dat leverde alles samen tien zakken met zwerfvuil op. Blikjes en PET-flessen blijven voor het meeste zwerfvuil zorgen.

“Dergelijke opruimactie is vooral symbolisch. Het uiteindelijke doel is om mensen te sensibiliseren om geen zwerfvuil meer achter te laten en hen te confronteren met de hoeveelheid zwerfvuil dat zich op korte tijd en op een kleine oppervlakte verzamelt”, aldus Hans Hanssen (CD&V).

Jef Helderweert (r) is de pionier van de World Cleanup Day. Hij gaat nog altijd mee voorop in de strijd tegen zwerfvuil. © RR

Zwerfvuilmeter

Het gemeenteraadslid van de oppositie hoopt dat het schepencollege werk maakt van een sterk afval- en zwerfvuilbeleid. Hij roept op om een zwerfvuilmeter te plaatsen op hotspots waar traditioneel veel zwerfvuil rondslingert. Het gaat niet om een vrouw die zich plaatselijk bekommert om het probleem. Hanssen heeft het over een transparante vuilniszak voorzien van eenheidsmaten wat de inhoud betreft en eventueel sensibiliserende boodschappen. Zo kan iedereen volgen hoeveel troep er wel niet geraapt werd en daar lessen uittrekken. Je ziet ze wel eens op scholen.

“Geconfronteerd met die cijfers, zullen voorbijgangers nadenken over het probleem. Een zwerfvuilmeter geeft de gemeente zicht op de hoeveelheid zwerfvuil”, lanceert Hanssen een concreet voorstel.

Het stemt Hanssen tevreden dat dat er ook binnen de Vlaams regering nu toch stemmen opgaan voor invoering van een statiegeldsysteem voor verpakkingen. Onlangs pleitte onder minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA) daarvoor.

“Zo vermindert het de hoeveelheid zwerfvuil en wordt het hergebruiken van materialen gestimuleerd. Dat statiegeld effectief helpt om zwerfvuil te reduceren, zien we in Duitsland”, weet het gemeenteraadslid van CD&V. “Dat de gemeente Schilde zou toetreden tot de Statiegeldalliantie zou alvast een stap in de goede richting zijn”, treedt Jef Helderweert Hanssen bij.(jaa)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio