Onderweg in het Prinsenpark kunnen de kinderen tal van uitdagende spelletjes doen en gaan ze op zoek naar achtergebleven tanks en vermiste soldaten. © RR

Kinderen zoeken in Prinsenpark mee naar neergestorte zwever uit Tweede Wereldoorlog

RETIE -

Kun je kinderen boeien met een boswandeling in combinatie met een les geschiedenis over de Tweede Wereldoorlog? Ja, zo bewijst de nieuwe Special Operations wandeling in het Prinsenpark in Retie.

Eddy Meulemans

De Special Operations wandeling is een avontuurlijke wandeling in het bos, waarbij twee echt gebeurde verhalen uit 1944 op een spannende manier tot leven komen, met een plezante zoektocht en spelletjes op maat van de jeugd.

Het eerste verhaal gaat over een Glider, een zweefvliegtuig van het Amerikaanse leger met een piloot en zes passagiers aan boord dat op 17 september 1944 op weg is naar Eindhoven voor een grootscheepse bevrijdingsoperatie. Onderweg, boven het Prinsenpark in Retie, wordt het toestel neergeschoten door Duits afweergeschut en stort neer in het park. Het toestel wordt meteen omsingeld. Twee bemanningsleden worden ter plaatse doodgeschoten, één wordt gevangen genomen en de vier anderen kunnen vluchten.

“Een van de vijf overlevenden van toen is vandaag nog in leven. Hij is intussen 97 jaar. Ik heb hem persoonlijk kunnen spreken”, zegt Gil Geerings van de organisatie Battle for the Locks, die het verhaal van de neergehaalde Glider volledig ontrafelde. Op basis van zijn onderzoek en de getuigenissen van de 97-jarige overlevende van de crash, heeft hij nu een avontuurlijke boswandeling uitgewerkt in het Prinsenpark in Retie. Op de plaats van de crash is nu een klein monument onthuld. De wandeling start aan de ingang van het provinciaal domein.

Kortijnen

Op diezelfde 17 september 1944 werd enkele kilometers verderop in Retie, in het gehucht Kortijnen, nog een Amerikaans legervliegtuig neergehaald door de Duitsers. De lichaamsresten van de piloot werden pas vorig jaar, 78 jaar na de fatale crash, teruggevonden en geïdentificeerd nadat 24 Amerikaanse speurders gedurende twee maanden ter plaatse waren geweest om het weiland af te graven en de opgespitte aarde minutieus te zeven en te analyseren.

De dochter van de dode piloot uit 1944, Linda Shauvin, is intussen 81 jaar. Ze is superblij dat haar papa na al die jaren eindelijk gevonden is en zo alsnog is kunnen thuiskomen. Afgelopen weekend was Linda op bezoek in Retie. Op de crashsite in Kortijnen vond een plechtige herdenkingsceremonie plaats ter ere van de gesneuvelde Amerikaanse oorlogshelden, onder wie ook piloot Eugene Shauvin.

Op de plaats waar de zweefvlieger in 1944 neerstortte in het Prinsenpark in Retie, werd een gedenkmonument in roestbruin staal onthuld. © RR

De Special Operations wandeling is gebaseerd op twee echt gebeurde verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. © RR

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio