Ruben Van Gucht krijgt een rondleiding op Het Boerenijsje van de zussen Mieke en Sofie Aertsen, en Miekes partner Eva. © Elke Lamens

Sportjournalist en Radio 2-presentator Ruben Van Gucht geniet van ijsje van Het Boerenijsje in Loenhout: “Er gaat niets boven vanille”

Loenhout -

De zussen Mieke en Sofie Aertsen mochten op de veertigste Dag van de Landbouw heel wat volk verwelkomen op hun melkveebedrijf Het Boerenijsje, onder wie ook Sporza-journalist Ruben Van Gucht. Na een rondleiding genoot hij van een heerlijk melkijsje, gemaakt van de koemelk van het huis.

Tussen de uitgestrekte weilanden in Loenhout was het een komen en gaan op de Dag van de Landbouw. In de voormiddag vond er een boerenmarkt plaats. “Elk jaar houdt de Landelijke Gilden in Loenhout een boerenmarkt. Voor deze gelegenheid verplaatsten ze die naar onze boerderij”, legt Sofie Aertsen (32) uit.

In de voormiddag hield Landelijke Gilden een boerenmarkt. © Elke Lamens

Er was verder een kleine kindvriendelijke hoek met dieren, een oldtimershow, een tractorwijding en een demonstratie schapendrijven. Kinderen genoten van een ritje op een ezel en een huifkar reed bezoekers rond.

De bezoekers kregen een demonstratie schapendrijven met een kortharige border collie. © Elke Lamens

Link met primaire sector

De talrijke bezoekers konden vrij rondlopen in de stallen. Overal hingen er infoborden. “Dat kan het hele jaar. Je komt nergens zo dicht bij de koeien als hier”, benadrukt Mieke Aertsen (33). Dat is een bewuste keuze. “Met een ijsje in de hand leggen ze hier meteen de link met het melkvee. Zeker nu in Vlaanderen het stikstofdecreet op tafel ligt, is het zeker van belang om de connectie met de primaire sector te versterken.”

De komst van Ruben Van Gucht vonden de zussen erg belangrijk. “Zo’n bekend gezicht kan die connectie een boost geven. Hij helpt mee om de landbouwsector in een positief daglicht te stellen.”

De zussen Aertsen tonen Ruben Van Gucht de nieuwe melkstal. © Elke Lamens

Moderne stal

Mieke investeerde in een nieuwe koeienstal. Op 20 december vorig jaar kregen de ruim 150 koeien een moderne stal. “Terwijl we voordien in vier uur tijd tweemaal de koeien konden melken, kan dat nu in dezelfde tijdspanne driemaal in een tweemaal veertien zij-aan-zijmachine”, legt Miekes partner Eva uit.

Elke drie nachten vertrekt er zo’n 17.000 liter melk naar een melkverwerkend bedrijf. “In de winter meer dan in de zomer. Dan verwerken we zelf meer voor ons melkijs.”

Van Gucht mocht het lintje knippen op de veertigste Dag van de Landbouw. © Elke Lamens

Ruben Van Gucht kreeg de eer om een lintje door te knippen. Hiermee werd de nieuwe stal officieel geopend en de veertigste Dag van de Landbouw bezegeld.

Hij nam de tijd om het bedrijf te leren kennen en speelde ook met de koeien. “De landbouwsector is mij niet vreemd. Ik ben opgegroeid op het platteland in Breendonk. Ik was vijftien jaar lang lid van KLJ en ging naar de feesten van de Landelijke Gilden. Bovendien hou ik van dieren, ik heb zelf honden.”

Gelukkig houdt hij ook van ijsjes. “Ik ben een groot ijsliefhebber en kan mezelf wel een kenner noemen. Ik eet echt veel ijs.” Zo gezegd, zo gedaan. Na de rondleiding schepte Mieke hem lekkere bollen vanille en straciatella op een hoorntje. “ Er gaat niets boven een goede bol vanille”, bevestigt het Sporza-anker.

 (Elke Lamens)

Als afsluiter van zijn bezoek genoot Ruben Van Gucht van een ijsje van Het Boerenijsje. © Elke Lamens

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio