© atv

Bloemenpracht en kindervreugde halen het moeiteloos van grijze wolken en regen

Wommelgem -

Wommelgem heeft de zestigste Kleine Bloemenstoet uitbundig beleefd. Ruim tweeduizend mensen pakten samen in de smalle straten van het dorpscentrum om de 25 sprookjesachtige bloemenwagentjes te aanschouwen waaraan families, buren en verenigingen dagenlang hard gewerkt hadden.

Jan Auman

De hitte of energiecrisis hadden blijkbaar geen invloed op de kwaliteit en kleurenpracht van de honderdduizenden dahlia’s die de Vriendenkring Kleine Bloemenstoet liet aanvoeren naar de deelnemende bouwers. Ook de weergoden waren bij het aanschouwen van zoveel schoonheid en bloemsierkunst blijkbaar plots wat milder gestemd. Ze lieten de stoet toch zeker de eerste uren zijn gangetje gaan in droge omstandigheden.

De wagentjes – het ene al mooier opgetuigd dan het andere – en hun al even kleurrijke trekkertjes contrasteerden fel met de donkergrijze wolken en grijze straatstenen. Eregast was stichter en onderpastoor wijlen Maurice De Vadder, die in de gedaante van een speciaal voor deze gelegenheid gebouwde reus de stoet voorafging en zag dat er wordt zorggedragen voor zijn erfenis.

Langs het parcours werd ook genoten. Geregeld steeg spontaan applaus op en werden kinderen die herkend werden gefeliciteerd door de omstanders. De jury met kenners op de Kerkplaats – begeleid door presentator en schepen Ann Theys (N-VA) – had het niet gemakkelijk om haar rangorde op te stellen. Hetzelfde geldt voor de kinderjury, nog maar voor de tweede keer van de partij langs het parcours. Oud-deelnemertjes Trix (10), Mats (10) en Wannes (11) kweten zich met grote ernst van hun taak, al kwamen clowns en andere gekke personages hun werk soms verstoren.

Stichter en onderpastoor wijlen Maurice De Vadder was eregast in de zestigste Kleine Bloemenstoet. Hij liep voorop als reus. © JAA

Winnaars

Werden aangeduid als winnaars: Speedy Gonzales van Dagterburen (C-reeks), Wij gaan naar Spanje van Menno en Ellen (B-reeks) en Harry Potter van De Panische Lange Houbendekes (A-reeks). De bouwers en begeleiders van die winnende wagentjes hadden na afloop een extra reden om het glas te heffen op deze Wommelgemse feestdag bij uitstek.

Speedy Gonzales: winnaar bij de kleinste wagentjes. © JAA

Dat hadden Paul Van den Broeck en Jef Vervaele (73) zeker ook. De huidige en vorige voorzitter-pionier van de Vriendenkring stonden te glunderen tussen ‘hun’ volk. Daaronder bevonden zich ook zeventig andere ‘oranje vrienden’ van de Kleine Bloemenstoet om alles vlot te organiseren.

Jef Vervaele en Paul Van den Broeck klinken op zestig jaar Kleine Bloemenstoet. © JAA

Kinderfeest

“Wat onze Bloemenstoet zo bijzonder maakt? Dit is in de eerste plaats een feest voor de kinderen van Wommelgem. Zij zijn onze toetssteen. De kinderen moeten genieten en als ze dat doen is ons opzet geslaagd. Dat is vandaag duidelijk weer het geval. Het niveau van de wagentjes ligt ook bijzonder hoog”, aldus de man die de stoet zelf 25 jaar figuurlijk heeft getrokken (1977-2022) en als Chirojongen destijds werd aangezocht door onderpastoor Maurice De Vadder.

“In die eerste stoet hebben mijn eigen kinderen Bart en Hilde nog meegelopen”, aldus Jef. “Aanvankelijk moesten de kinderen de wagentjes ook zelf bouwen, maar dat hebben we losgelaten. Ze zakten te vaak ineen. (lacht) Vandaag heeft onze zoon Bart met een aantal vrienden liefst drie wagens in competitie. De Kleine Bloemenstoet leeft gelukkig nog altijd in Wommelgem.” 

Tip: alle wagentjes blijven tot en met maandag 15.30u opgesteld staan om te bewonderen op de Kerkplaats.

 © JAA

 © JAA

 © JAA

 © JAA

 © JAA

 © JAA

 © JAA

 © JAA

 © JAA

 © JAA

 © JAA

 © JAA

 © JAA

 © JAA

 © JAA

 © JAA

 © JAA

Aangeboden door onze partners