Het comité dat de autoluwe feestelijkheden al twintig jaar organiseert op de Wommelgemsteenweg. De auto’s moesten dit jaar vooral wijken uit het magazijn van tuincentrum Oase. Gast schepen Tom Tachelet (l) had een aandenken bij naar aanleiding van het jubileum. © JAA

Twintig jaar Autoluw gevierd met kroketten, pintjes en een mooi straatnaambord

Wijnegem -

In liefst 29 buurten werd zondag de auto gebannen of op veilige afstand gehouden. Het was al de twintigste editie van deze sympathieke herovering van de straat door feestende bewoners en spelende kinderen.

Onder meer pioniers Wommelgemsteenweg en Lazaretstraat kregen bezoek van schepen van Mobiliteit Tom Tachelet (Dorpspartij Durf!). Hij had een bijzonder straatnaambord bij dat de lokale trekkers van de feestelijkheden in ontvangst namen om straks uit te hangen langs hun straten.

“Een beloning voor twintig jaar volgehouden engagement”, aldus schepen Tachelet, die er ondanks de regen met de fiets op uit trok om meerdere straten en wijken te bezoeken. “Dat er op dit evenement nog geen sleet zit, komt door de unieke combinatie van een buurtfeest en sensibilisering voor minder autoverkeer. Het is ook belangrijk dat de mensen in de bijna dertig deelnemende wijken zelf het voortouw nemen en dat wij als gemeente niks opdringen, maar wat graag logistieke steun leveren om alles in goede banen te leiden.”

 © JAA

Oase

Slechts enkele straatfeesten werden omwille van het slechte weer afgelast. Dat was onder meer het geval in de Hippolyte Meeusstraat en Lange Kruisweg. De bewoners van de Wommelgemsteenweg verzamelden uit voorzorg voor de voorspelde regen in het grote magazijn van Kris Hofmans en Gitte Beddegenoodts en hun tuincentrum Oase. Alle machines en materieel was buiten gereden zodat er plaats was voor rijen tafels met plaats was voor ruim zeventig buren.

Guy Beddegenoodts kent veel van bomen en planten, maar kan ook kroketten bakken als de besten. © JAA

“Mijn echtgenoot Guy Beddegenoodts stond vanmorgen al om 9u kroketten te bakken”, vertelt Isa D’hondt. Die stak zoals de voorbije twintig jaar ook zelf weer flink de handen uit de mouwen om iedereen van zelfgekweekte groenten en ander lekkers te voorzien. Een taak waarin ze werd bijgestaan door André Leus en Rita Van Assche, Raymond Magiela en Marleen Eelen. “Voor 15 euro leveren we hier een echt feestmaal af. Straks volgen ook nog ijs en koffie. Het jubileumbord krijgt een mooie plaats langs onze straat. We denken zeker nog niet aan stoppen.”

Schepen Tom Tachelet had naast dat extra straatnaambord ook nog nieuws bij. De gemeente gaat de Wommelgemsteenweg, toch het stuk vanaf de Eikenlaan tot de grens met Wommelgem, namelijk heraanleggen. “Dat zal begin volgend jaar gebeuren, samen met de Koolsveldlaan, Brouwerslaan en Eikenlaan. Er komen onder meer vrijliggende fietspaden, nieuwe riolering en een extra snelheidsremmer”, kondigt Tachelet aan, alvorens hij alweer op z’n fiets sprong om een andere ‘bezette’ straat te bezoeken. (jaa)

De andere pioniers van Wijnegem Autoluw van de Lazaretstraat. © Hugo Gerstmans

In de Vuurkruisenlaan nemen ze toch ook al tien jaar deel. © Hugo Gerstmans

Gezellig samen schuilen voor de regen in de Jan Baptist Pittoorsstraat. © Hugo Gerstmans

Isa bedient één van de vele gasten-buren van de Wommelgemsteenweg. © JAA

Kroketten en nog eens kroketten, maar ook heel wat groenten en ander lekkers.. De bewoners kregen waar voor hun 15 euro. © JAA

Ook op het Marktplein werd gefeest, gegeten en gemusiceerd, onder meer door plaatselijk organisator Lutgart Valckx op dwarsfluit.. © JAA

Deze kinderne mochten met hun go-carts zonder gevaar in het midden van de Frans Van Schevensteenstraat rijden. © JAA

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio