© atv

Na dertien jaar opnieuw verkiezing Koning en Koningin van de Vogelmarkt: “Een goede standwerker klopt moeiteloos 10 euro uit je zak”

Antwepen -

Op de Vogelmarkt op het Theaterplein werd zondag een traditie in ere hersteld, de jaarlijkse verkiezing van de koning en koningin van de Vogelmarkt. De wedstrijd spitst zich toe op standwerkers die met veel enthousiasme en snedige humor hun producten aan de man brengen, gaande van superdweilen over dunschillers tot de kleinste én handigste portefeuille ter wereld. De eerste editie sinds 2009 was met 23 deelnemers een succes.

Mischa Bludts

In 1951 werd voor het eerst een Koning van de Vogelmarkt verkozen (de eerste koningin volgde in 1973), een jaarlijkse traditie die tot 2009 in stand werd gehouden. “Helaas deemsterde het gegeven geleidelijk weg. Ik heb er opnieuw leven in geblazen omdat ik markten met een positief verhaal in de spotlight wilde zetten. Het wordt opnieuw een jaarlijkse traditie, “vertelt Peter Wouters, Antwerps schepen van Markten en Foren (N-VA).

 ©  Walter Saenen

“Een goede standwerker klopt met een sterke presentatie moeiteloos 10 euro uit je zak. En je hebt nooit het gevoel dat ze telkens hetzelfde verhaaltje vertellen. Ze moeten tenslotte hun product verkopen zodat elke voorstelling altijd een beetje anders is.”

Een voorstelling? “Standwerkers zijn niet alleen erfgoed, maar eigenlijk ook straattheater. Het is een kunst op zich. Heel wat bezoekers komen speciaal voor hen naar de Vogelmarkt. Het is een show van een vijftal minuten, een echte belevenis. Ze spelen echt voor en met het publiek.”

Goesting laten krijgen

De standwerkers werden zondag beoordeeld door een vierkoppige jury, onder wie Annemie Geertsen. “Ze hebben me toevallig gevraagd. Ik zie de standwerkers met hun bijzonder taalgebruik en colour locale heel graag bezig. Het is een fantastisch gegeven, een deel van onze Antwerpse trots.”

Jurylid Annemie Geertsen: “Dit is een deel van onze Antwerpse trots.” © Walter Saenen

Elke deelnemer krijgt een score op 25 punten. Wat zijn de criteria? “Hoe iemand iets brengt en het verkoopt. Of het product zelf me interesseert is op zich niet zo belangrijk. Dat ze me goesting laten krijgen om het alsnog te kopen en het meteen thuis uit te proberen, dàt is wat telt.”

Ook stadsgids en beroepsantwerpenaar Tanguy Ottomer zat in de jury. “Dit is mijn eerste keer en ik ben blij dat ze me hebben gevraagd. Sommige tradities moet je in stand houden, eerder dan voor de zoveelste keer iets nieuws uit te vinden. Ik ben dus blij dat ze dit hebben opgerakeld.”

Beroepsantwerpenaar Tanguy Ottomer zat ook in de jury. “Als het maar theatraal is.” © Walter Saenen

Theatraal

Tanguy gaat verder: “Ik kwam als kind met mijn bomma geregeld naar de Vogelmarkt. Destijds had je heel veel standwerkers en dat was puur entertainment. Later werden er dat helaas veel minder, maar voor deze verkiezing kwamen er voor de gelegenheid opnieuw standwerkers naar de Vogelmarkt afgezakt. Super toch?”

Zijn criteria: “Op internet of op televisie kan je gelijkaardige dingen kopen, maar dat is gewoon saai. Op de markt zijn een goede stem, verkoopskwaliteiten, een persoonlijke insteek en humor belangrijk. En aangezien ik zelf nogal theatraal ben, zoek ik dat ook in de standwerkers.”

Marc De Meyer presenteert de ultieme dunschiller (bij aankoop krijg je er gratis nog een specialleke bij). © Walter Saenen

De ultieme dunschiller

Een koning(in) die drie keer de titel in de wacht sleept, mag zich voortaan Keizer(in) van de Vogelmarkt noemen. Een van hen is Marc De Meyer, die ook dit jaar weer mee deed. Hij staat sinds zijn jeugd op de markt en verkoopt al vijftien jaar als standwerker dunschillers. Je kan er zowat alles mee doen, bezweert hij ons. Een pompoen snijden, slierten courgettini maken en het stijlvol kartelen van een komkommer (perfect voor het buffet van de bomma), the sky is the limit. En die scherpe vijand van groenten en fruit bij hem kopen, bespaart je bovendien nog eens een slordige 50 euro uit.

Marc brengt zijn waren met een vérdragende stem, overtuiging, energie en heel wat grapjes aan de man.

© Walter Saenen

Dé dunschiller komt in actie: courgettini © Walter Saenen

Marc: “Ik zou nooit iets anders willen doen, want dit is een droomjob. Het is niet alleen plezant om mijn product aan de mensen aan te prijzen, maar ook dat ik ze iets nieuws kan leren. En de wisselwerking tussen mezelf en het publiek is heel tof. Ze noemen standwerkers wel eens ‘de advocaten van de straat’ omdat we nogal mondig zijn en bedreven is ons vak. Dat is echt een compliment.”

Belgische moppen

Schepen Wouters kocht eerder al een dunschiller van Marc. “Ik heb me laten verleiden, maar gebruik het ding ook echt. Een van zijn vele slogans is: dit werkt, in tegenstelling tot een man, ook thuis. Want elke man kan ermee werken. Dat klopt helemaal,” lacht hij.

Ook zondag waren er onder de nieuwsgierigen heel wat die spontaan hun portefeuille bovenhaalden om zich een dunschiller(of preciezer: twee want je krijgt er natuurlijk een apart model -voor die komkommers- gratis bij) aan te schaffen.

Thomas Schutz uit Delft was meteen verkocht © Walter Saenen

Ook Thomas Schutz uit het Nederlandse Delft liet zich snel overtuigen door de verkoopskunsten van Marc De Meyer. Het is zijn tweede bezoek aan de Vogelmarkt. “De laatste keer was dertien jaar geleden. Ik had thuis alleen maar een ouderwets mesje en was meteen verkocht door de combinatie van de kwaliteiten van de dunschiller en de talenten van de verkoper. Hij is heel creatief. Al moest ik soms wel even nadenken over zijn Belgische mopjes.”

Marc De Meyer en Viviane van de Putte zijn de nieuwe Koning en Koningin van de Vogelmarkt. In het midden schepen van Markten en Foren Peter Wouters © RR

De nieuwe Koning van de Vogelmarkt anno 2022 is – hoe kan het ook anders – Marc De Meyer. De Koningin is Viviane van de Putte, gespecialiseerd in fenomenale poetsdoeken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV