Ridders strijden om de eer. Gelukkig zonder bloedvergieten. © Marc Wouters

Ondanks het Belgische weertje: duizenden bezoekers voor de Kasteelfeesten en de Highland Games

Ekeren -

Het typisch Belgisch weer is terug en daar blijven de meeste mensen niet voor thuis. Zowel de Kasteelfeesten op zaterdag in Veltwijckpark als de Highland Games op zondag in het Hof De Bist konden samen rekenen op enkele duizenden bezoekers.

Aert Van Veltwijck verwelkomt zijn gasten. © Marc Wouters

Schildknaap word je niet zo maar. Oefenen maar. © mawo

Kasteelheer Aert van Veltwijck verwelkomde zaterdag vanuit de uurwerktoren zijn gasten op de jaarlijkse Kasteelfeesten. Niet alleen de edellieden en de jonkvrouwen waren bij de kasteelheer te gast, ook het gewone volk mocht de feestelijkheden mee beleven. Het kasteel Veltwijck in het centrum van Ekeren is meer dan 450 jaar oud. Aert van Veltwijck was koopman in linnen en de eerste eigenaar van het domein.

Een troubadour amuseert de bezoekers. © mawo

Sinds 2014 organiseert het district de Kasteelfeesten samen met het cultuurcentrum 252cc. Alles binnen het domein stond in het teken van de middeleeuwen. Samen met de verenigingen werd het park omgetoverd tot een middeleeuws dorp met ambachten, attracties, muziek en folklore.

Ridder Jef (8). © mawo

Oei, dat ziet er niet goed uit. © mawo

Het Gospelkoor White Coffee stamt niet uit de middeleeuwen, maar was toch present. De zangvereniging werd in 2005 opgericht. “Wij zingen kleurrijke muziek met witte stemmen. Centraal staat beleving met enthousiasme en het delen van de liefde voor muziek”, vertelt penningmeester Koen De Cleyn. Donderdag 22 september om 20u houdt White Coffee een open zangstonde in de Sint-Jozefschool in Ekeren-Donk. Hoogpunten tijdens de Kasteelfeesten waren de steekspelen te paard en als een sfeervol en geluidsarm vuurwerk.

Hoeveel kilogram deze bol weegt, weten we niet. Zeer zwaar in ieder geval. © Marc Wouters

Paalwerpen is een van de zwaarste disciplines. © mawo

In het park Hof De Bist namen 13 clans, uit Vlaanderen en Nederland deel aan de jaarlijks Highland Games. Een clan bestaat doorgaans uit 6 tot 7 leden. De organisatie is in handen van Serge Ceulemans en Serge Van den Brande van de Antwerp Highlander Clan. “Ekeren is onze thuisbasis geworden voor de games”, zegt Ceulemans. “Oorspronkelijk hadden we Deurne op het oog, maar toenmalig Ekerse districtsburgemeester Ronny Kruyniers wist ons enkele jaren geleden voor zijn district warm te maken. We werden en worden hier goed opgevangen.”

De Red Hackle Pipeband luisterde de games op. Drummajor is de 18-jarige Warre Moyson. Op het podium de Highland Dancers. © mawo

De Highland Games komen overgewaaid uit Schotland en worden sinds geruime tijd in vele landen buiten Schotland georganiseerd. Zo ook in Ekeren. De proeven die de deelnemers krijgen voorgeschoteld stellen de spieren zwaar op de proef. Bij minder zware spelen zijn lenigheid en behendigheid vereist.

De games werden onder meer opgeluisterd door de groep Brisk en de Red Heckle Pipe Band met de Highland Dancers.

 

De koffer lijkt zwaarder dan een gewoon valies. © mawo

  (mawo)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio