© atv

Slim naar Antwerpen nu ook als navigatiesysteem: “Nergens ter wereld bestaat er iets zo uitgebreid als dit”

Antwerpen -

De app van Slim naar Antwerpen is voortaan ook als navigatiesysteem te gebruiken. Het combineert verschillende vervoersmogelijkheden in één route, geeft realtime informatie en meldingen bij overstappen en is ook buiten de stad te gebruiken. “Geen enkele routeplanner wereldwijd werkt multimodale routes zo uitgebreid uit”, stelt schepen van Mobiliteit, Koen Kennis (N-VA).

Jan Stassijns

Baanbrekend. Zo omschrijft Antwerps schepen van Mobiliteit, Koen Kennis (N-VA), de nieuwe navigatiefunctie in de routeplanner van Slim naar Antwerpen. En daarmee slaat hij de nagel op de kop. Nergens ter wereld bestaat er een applicatie die alle mogelijke vervoersmiddelen combineert in één route en je in elke stap begeleidt tot op je bestemming.

Koen Kennis (N-VA), Antwerps schepen van Mobiliteit, stelt met trots de nieuwe navigatiefunctie van Slim naar Antwerpen voor. ©  Patrick De Roo

In de app zitten routes te voet, met de (plooi)fiets, e-fiets, bus, tram, trein, boot, auto, deelfiets, -step, -scooter en -auto. Alle aanbieders van deelmobiliteit die aanwezig zijn in de stad, zijn geïntegreerd. En ook de live bezetting van de Park and Rides op Linkeroever, Luchtbal en Merksem wordt aangeven.

Wat het onderscheidt van andere navigatiesystemen zoals Google Maps, is dat Slim naar Antwerpen al die modi combineert om zo de snelste route voor te stellen. Alle evenementen, zoals Antwerpen Shift, die een impact kunnen hebben op je verplaatsing, zijn opgenomen in de navigatie, net zoals er gewaarschuwd wordt als er files zijn. Als je moet overstappen krijg je meldingen over waar en wanneer je moet afstappen, of je trein, bus of tram vertraging heeft en je krijgt zelfs de weersvoorspellingen te zien. In principe verloopt elke overstap volledig automatisch, maar het blijft wel mogelijk om een vorig of volgend segment handmatig op te starten. Als een route niet meer haalbaar is, stelt de app een alternatief voor.

 ©  rr

“Slim naar Antwerpen is er niet alleen voor de Antwerpenaren”, zegt schepen Kennis. “Bezoekers van onze stad en pendelaars komen van overal. Alle mobiliteitsoplossingen die in Antwerpen aanwezig zijn, zoals de aanbieders van deelsteps of -auto’s, zijn ook geïntegreerd buiten Antwerpen. Informatie op maat, hier en nu, dat is wat iemand die zich verplaatst anno 2022 verwacht. Welke opties heb ik? Waar vind ik die? Zal ik mijn vervoermiddel aanpassen aan vastlopend verkeer, wijzigende weersomstandigheden, andere factoren? Een goed geïnformeerd reiziger is er twee waard en geraakt sneller, veiliger en comfortabeler op zijn bestemming.”

Verkeersveiligheid

De nieuwe toepassingen moet ook bijdragen tot een verkeersveilige en leefbare stad. Zo wordt gemotoriseerd verkeer zo veel mogelijk uit woonwijken gehouden. Fietsers krijgen een herinnering om hun fietslichten mee te nemen en aan te zetten wanneer ze zich na zonsondergang verplaatsen. En gebruikers krijgen bij een volgende update ook via audio meldingen als ze te snel rijden met hun (deel)auto of deelscooter.

De applicatie bevat bijzonder veel data van verschillende instanties. De bedoeling is om de app nog verder uit te breiden. Geïnteresseerde ontwikkelaars kunnen altijd contact opnemen met Slim naar Antwerpen om te bekijken hoe zij de achterliggende diensten en data kunnen integreren in hun toepassingen.

info@slimnaarantwerpen.be

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio