Swa Elseviers en auteurs Gerrit Verhoeven en Hans © Robin Fasseur

Heemkring Molengalm legt geschiedenis van verdwenen brouwerijen vast in boek “Bier, gebrouwen in Stabroek”

Stabroek -

Elke jaar brengt Heemkring Molengalm een themaboek uit. Dit jaar heet dat “Bier, gebrouwen in Stabroek.” Dit werk van Gerrit Verhoeven en Hans Bombeke zorgt ervoor dat het verleden van brouwerijen Vandermolen en Veraart wordt bewaard voor de volgende generaties.

Van de riante brouwerijen Vandermolen en Veraart in het centrum van Stabroek blijft buiten de herinneringen, niets meer over. Wie oud genoeg is, weet dat de twee familiebrouwerijen kunnen terugkijken op een roemrijk en een stukje gedeeld verleden. Swa Elseviers, voorzitter van Heemkring Molengalm: “Toen ik vroeger naar Berendrecht fietste, hoorde ik in de Abtsdreef het gerinkel van de bierflesjes.” 

Het idee om een boek te schrijven over bier en de Stabroekse brouwerijen begon als een doodgewone chat. Gerrit Verhoeven en Hans Bombeke staken nadien de koppen bij elkaar en stelden aan Swa Elseviers voor om iets te doen met dat idee. In eerste instantie leek een artikel in het ledenblad Molengalm voldoende. Maar al vlug stelden Gerrit en Hans vast dat niet alles te bundelen was in één of zelf niet in twee artikels. Er bleef dan ook niets anders over om er een stevig bierboek van 156 pagina’s van te maken.

Swa Elseviers, Hans Bombeke, Gerrit Verhoeven met de families Veraart en Vandermolen. © Robin Fasseur

Bierkenner en bierleraar Hans Bombeke heeft het over de geschiedenis van het bier, over de grondstoffen en het brouwproces en beperkt zich hierbij niet alleen tot de polderdorpen. Wie het over bier heeft, weet dat mout een belangrijk onderdeel is. Het boek maakt dan ook een natuurlijk zijsprongetje naar de befaamde mouterij Dingemans aan het Laageind.

Medeauteur Gerrit Verhoeven heeft het over de geschiedenis van de brouwerijen Vandermolen en Veraart. Gerrit Verhoeven: “De Vandermolens uit Stabroek stammen af van een brouwersgeslacht uit Hoegaarden. Voor de oorsprong van de familie Veraart belanden we in Wechelderzande in de Antwerpse Kempen. De stambomen van de twee brouwersfamilie gaan terug tot de 16de en 17de eeuw. Het bierboek van Molengalm focust op de twee brouwerijen. De kleinere huisbrouwerijen vallen buiten het concept van ons boek.”

Op 1 mei 1890 richtten August Vandermolen en Louis Veraart samen een brouwerij op in het centrum van de gemeente, maar na enkele jaren ging elk zijn eigen gang. Het boek ‘Bier, gebrouwen in Stabroek’ gaat dieper in op de geschiedenis van de twee Stabroekse brouwerijen. De auteurs putten heel wat informatie uit de privéarchieven van de families Vandermolen en Veraart.

Briart

Themanummer Molengalm. © Robin Fasseur

Naast Vandermolen en Veraart was er in de tweede helft van de 19de eeuw nog een andere brouwerij in Stabroek. Emile Paul Henri Briart kreeg in 1855 de toelating om in het Laageind te starten met zijn zaak. Hij kreeg ook toelating om voor zijn brouwerij water uit de Noordbeek te halen. “Veel weten we niet over Briart, maar misschien kunnen we na wat opzoekwerk er later wel een artikel over schrijven voor Molengalm”, klinkt het bij Gerrit Verhoeven.

Het boek kost 20 euro, verzenden 6 euro, bestellen via Cleiren.Linda@telenet.be Na afspraak kan het ook worden afgehaald.

(Erik Vandewalle )

Info: www.heemkringmolengalm.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio