Themabeeld. ©  Nederlandse Politie

Nederlander die drugs uithaalde in haven van Antwerpen opgepakt

De Nederlandse politie heeft dinsdag op vraag van Belgische autoriteiten een 35-jarige man uit Rotterdam opgepakt. Hij wordt verdacht van het uithalen van drugs in de haven van Antwerpen en zal overgeleverd worden aan ons land. Twee minderjarigen uit Rotterdam maken de omgekeerde beweging en werden overgeleverd aan Nederland.

debn, jtp

De 35-jarige man werd donderdag voorgeleid bij de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam. Die besliste dat de verdachte langer in de cel moet blijven, in afwachting van de behandeling van het overleveringsverzoek van België.

De speurders voerden ook drie huiszoekingen uit, twee in Rotterdam en een in Bergschenhoek (ten noorden van Rotterdam, red.). Daarbij is onder meer zo’n 130.000 euro cash geld in beslag genomen. Bij die huiszoekingen waren ook speurders van de federale gerechtelijke politie (FGP) van Antwerpen aanwezig.

Minderjarige uithalers naar Nederland

De voorbije twee weken zijn ook twee minderjarige Rotterdammers overgeleverd door ons land aan Nederland. De kerels van amper 16 en 17 jaar oud werden betrapt in de Antwerpse haven terwijl ze bezig waren met in containers te klimmen om daar vervolgens drugs uit te halen.

De jongeren werden na hun verhoor aangehouden, maar in het kader van strafovername overdragen aan Nederland. “De verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris van de Rotterdamse rechtbank. Ze mogen onder strenge voorwaarden hun proces in Nederland in vrijheid afwachten”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse politie.

Antwerpen en Rotterdam werken al langer nauw samen in de strijd tegen het drugsmilieu. “Gezien de escalatie van geweld in Antwerpen en de toenemende import van verdovende middelen in de Antwerpse haven wil Nederland bijdragen bij de aanpak van zogenoemde uithalers”, aldus de Nederlandse politie.

“Het betreft vaak jongeren die voor criminele groeperingen harddrugs uit containers halen die afkomstig zijn uit Zuid-Amerika. Beide lidstaten willen op deze manier het gevoel van straffeloosheid en de bijbehorende drugsproblematiek aanpakken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Haven Antwerpen-Brugge