© ATV

Explosief gevonden in omgeving van eerder geviseerd pand in Merksem, drie jonge Nederlanders opgepakt

Merksem -

In de omgeving van de Rietschoorvelden in Merksem heeft de politie vrijdagnacht een explosief aangetroffen. Drie Nederlandse verdachten, waarvan een minderjarige, werden opgepakt. Vermoedelijk wilden ze opnieuw een aanslag plegen tegen dezelfde woning die al meermaals het doelwit was. Op die gevel werd ook een boodschap aangebracht.

jtp

De politie stelde vrijdagnacht verdachte handelingen vast via de mobiele camera die al een tijdje in de straat hangt. Enkele verdachten hielden zich op ter hoogte van de woning in de Rietschoorvelden in Merksem die eerder al meermaals geviseerd werd. Ze brachten met rode graffiti tekst aan op de gevel. Die boodschap was niet erg goed leesbaar, behalve het laatste woord dan: ‘coke’.

Het snelleresponsteam van de Antwerpse politie kon kort na de feiten een verdacht voertuig aan de kant zetten in de directe omgeving, in de Roggestraat. Drie Nederlandse inzittenden werden gearresteerd en verhoord door de federale gerechtelijke politie. Hun wagen werd getakeld voor sporenonderzoek.

Explosief

Net voor hun arrestatie probeerden de verdachten nog een object weg te gooien onder een geparkeerde wagen. Dat voorwerp bleek een werkend explosief te zijn. Uit voorzorg werden zo’n 40 bewoners van de Roggestraat een tijdlang geëvacueerd uit hun woning. Ontmijningsdienst Dovo kwam ter plaatse en nam het explosief mee naar natuurgebied De Oude Landen in Ekeren. Daar werd het explosief gecontroleerd en zonder impact op de omgeving tot ontploffing gebracht.

“De verdachten zijn jonge Nederlanders van 17, 18 en 19 jaar oud”, zegt woordvoerder Stephanie Chomé van het Antwerps parket. “De minderjarige verscheen zaterdag voor de jeugdrechter, die besliste hem te plaatsen in de gesloten jeugdinstelling van Everberg. De twee meerderjarigen zijn aangehouden door de onderzoeksrechter. Ze verschijnen in de loop van volgende week voor de raadkamer.”

 © BFM

Kogelinslagen

Het geviseerde pand, dat al een tijdje onbewoond is door renovatiewerken, is de ouderlijke woning van Gianni en Giorgi F. De broers zijn bekende namen in het drugsmilieu en worden gelinkt aan de groep rond Mounir El Bartali, alias Gino. Mogelijk zijn de broers, die intussen in het buitenland verblijven, verwikkeld in een vete rond een verdwenen lading cocaïne, want afgelopen woensdagnacht ontplofte al een vuurwerkbom in de voortuin.

De woning werd afgelopen zomer ook tweemaal beschoten. Eind juni openden onbekenden het vuur op de gevel, in augustus doorboorden vier kogels de ramen. Een jaar geleden werd op de oprit ook een wagen in brand gestoken.

Gianni en Giorgi F. werden recent nog vervolgd in het dossier rond de ziekenhuismedewerkster die info uit het rijksregister gelekt had naar het criminele milieu. Ze werden gezien als opdrachtgevers, maar de rechtbank sprak hen vrij bij gebrek aan bewijs. Het parket had onvoldoende aangetoond hoe ze aan bepaalde gebruikersnamen van Sky ECC gelinkt waren.

 © BFM

 © BFM

 © BFM

 © BFM

 © BFM 

 © BFM 

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio