De zwaaikom in Oelegem, straks ook een spaarbekken voor drinkwater. ©  kma

“Waarom verplaatst Demir de windturbines niet naar nieuw spaarbekken in Oelegem?”

Oelegem -

Nu de zwaaikom langs het Albertkanaal in Oelegem wellicht volgend jaar al ontwikkeld wordt als nieuw spaarbekken voor Water-Link, doet Peter Verhaert uit Oelegem een opmerkelijk voorstel. “Waarom de drie windturbines die Ecopower aan het spaarbekken van Water-Link tussen het Albertkanaal en Schildehof in Oelegem mag bouwen, niet naar ginder verplaatsen? Daar is veel minder bebouwing omheen.”

Kristin Matthyssen

De zwaaikom langs het Albertkanaal in Oelegem wordt niet ontwikkeld als bedrijventerrein maar krijgt een nieuwe toekomst als gigantisch spaarbekken voor drinkwater. Dat heeft minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA) deze zomer beslist. Er kan drie tot vier miljard liter water worden opgeslagen voor de Antwerpse drinkwaterproductie.

“Als er zo veel beslissingen worden teruggedraaid zoals vandaag de dag gebeurt, waarom kan de Vlaamse regering de vergunning voor deze drie windturbines dan ook niet terugdraaien?”, vraagt Peter Verhaert zich luidop af. Hij woont in de wijk dichtbij het spaarbekken waar de turbines van Ecopower komen en heeft grote vraagtekens over de gezondheidsrisico’s.

“Als ze de windturbines naar de huidige zwaaikom verplaatsen, blijven ze rond een spaarbekken van Water-Link staan. In die omgeving is de graad van bewoning veel lager, en langs de zonnekant zelfs onbestaande, want daar ligt de snelweg. Terwijl op minder dan 400 meter van de huidige geplande windturbines een woonwijk ligt die wel last zal hebben van de slagschaduw. Als ik zie hoe nu allerlei beslissingen op zijn minst weer geëvalueerd worden, van het dossier Ventilus over de gas- en kerncentrales en digitale meters, is dit toch ook het herbekijken waard?”

 ©  water-link

“Definitief en onwijzigbaar”

Het kabinet van minister Zuhal Demir (N-VA) liet Verhaert weten dat de vergunning definitief en onwijzigbaar is. “Op 4 augustus 2022 heeft de Raad voor Vergunningsbetwistingen vier verzoekschriften van omwonenden en de gemeente Schilde verworpen. Deze vergunning is dus definitief”, klinkt het.

Pierre-Ivan Van Noten van het actiecomité Geen Windmolens Oelegem reageert genuanceerd, maar ook voorzichtig. “We kennen de concrete site niet goed genoeg om over de wenselijkheid van zo’n verplaatsing te kunnen oordelen”, zegt hij. “We willen geenszins andere mensen met onze problemen opzadelen. Als daar niemand hinder ondervindt van zulk project, prima. Het enige wat we altijd al hebben gevraagd, is te kunnen rekenen op wat meer inzicht en gezond verstand bij de vergunningverlenende overheid. Het louter vergunnen van projecten omdat de regeltjes kloppen volstaat niet voor projecten met zulke impact op mens en omgeving. Iedereen met een beetje inzicht die de huidige locatie analyseert, beseft dat windturbines van die omvang daar niet op hun plaats staan. Het is natuurlijk ook niet omdat een vergunning voor een project afgeleverd is, dat het per se moet uitgevoerd worden. De aanvrager kan ook gewoon inzien dat er daadwerkelijk betere opties zijn.”

De zwaaikom van Oelegem ligt wel vlak bij de bossen van Montens in Massenhoven, wat beschermd Natura2000-gebied is en op zich al een belangrijk obstakel kan vormen.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio