De plechtige ingebruikname van de nieuwe hal met het eerste pallet chocopasta, met links medewerkers van Natra die het bouwproces begeleidden, centraal burgemeester Sanne Van Looy van Malle, nog een Natra-medewerker en uiterst rechts Natra-plantmanager Joris Van Looveren en eigenaar van de loods en de grond Carl Mintjens. ©  kma

Gesmeerde samenwerking tussen sterk gegroeide chocopastaproducent en Mintjens bezegeld met grote nieuwe stockagehal

Malle -

Door een belangrijke productie-uitbreiding vorig jaar, was chocopastafabrikant Natra uit Malle uit zijn gebouwen gegroeid. Vrijdag werd het eerste pallet met chocobokalen binnengereden in de gloednieuwe stockagehal van ongeveer 9.000 vierkante meter groot. Die hal werd op maat van Natra gebouwd door ondernemer Carl Mintjens op zijn grond en kan nu door een gesmeerde samenwerking de chocoplas in Malle verder in goede banen leiden.

Kristin Matthyssen

Natra: de naam zegt u wellicht niks. Maar het bedrijf, dat deel uitmaakt van een Spaanse multinational, zit in de top 3 van de chocopastagiganten. Eén op de tien potten choco die wereldwijd worden gegeten, komt uit Malle. In de Nijverheidsstraat 13 wordt 60.000 ton chocola per jaar verwerkt. 95% bestaat uit smeerpasta, 5% uit truffels. Met zo’n 250 medewerkers is Natra de op één na grootste werkgever in Malle.

Deze truffels zijn ook made in Malle. ©  kma

“Wij werken voor de grootste retailers”, vertelt Joris Van Looveren, plantmanager in Malle. “Die huismerken hebben allemaal hun eigen namen, zodat de mensen Natra-choco eten zonder het te beseffen.”

Natra produceert niet alleen voor retailers maar ook voor een paar zeer bekende gevestigde, merken. De export vanuit Malle gaat wereldwijd. Er is ook nog een grote productieplant in Canada. Overal waar de broodcultuur zit, zit Natra.

Het eerste pallet, ook bestemd voor de buitenlandse markt. ©  kma

Ondernemer Carl Mintjens uit Malle is eigenaar van de gronden naast Natra. Vijftien jaar geleden, toen de chocofabriek een eerste keer uit haar voegen barstte, kwam er al een samenwerking met Mintjens, die een hal van twee keer 5.000 vierkante meter bouwde, die Natra huurt. “Omdat ons volume de jongste drie jaar met 50% is gestegen dankzij een paar belangrijke nieuwe klanten, klopten we opnieuw aan bij Carl Mintjens”, vertelt Joris Van Looveren. “We waren dringend op zoek naar extra stockageruimte en wisten dat Mintjens plannen had om zijn gronden hier te ontwikkelen.”

De nieuwe kolossale stockagehal hier op de voorgrond. ©  kma

Er werd samengezeten om te zien wat de juiste noden van Natra waren en er werd een bouwteamovereenkomst afgesloten, waarbij Natra de hal en grond huurt van Mintjens. “Het is een echte Malse samenwerking geworden, want de geklimatiseerde hal werd gebouwd door het Nederlands bedrijf ASK Romein, met vestiging hier vlakbij in de Ambachtsstraat”, zegt Mintjens. “Met alle klimaatuitdagingen komt er in oktober nog een zonnedak op de hal. We hebben hier vlakbij al veel zonnepanelen liggen. Met de sprinklerinstallatie en het waterreservoir onder Natra kunnen twintig bedrijfsgebouwen geblust worden. Dus voor het industrieterrein is dit ook interessant.”

De hal is twaalf meter hoog en bijna een hectare groot. ©  kma

Het valt op dat staalbouwer ASK Romein houten spanten heeft geplaatst wat je bijna nooit ziet in kolossale hallen van deze omvang. Een speciale vraag van Mintjens, die zelfs liefst van al nog houten steunbalken had gezien, maar dat is misschien voor een volgend project.

In totaal beschikte Natra al over drie hectare aan bedrijfshallen in Malle. Nu is daar nog 9.000 vierkante meter bijgekomen. “Je voelt je klein als je hier staat hè?”, merkt Mintjens op, en dat klopt als je opkijkt naar het twaalf meter hoog plafond.

Burgemeester Sanne Van Looy (N-VA) is trots dat een van de grootste chocopastaproducten ter wereld in Malle zijn broodje blijft smeren. Ze had als presentje een geschenkpakket trappist mee, omdat het niet altijd choco moet zijn.

Proost! De hele bouw werd in een dik half jaar afgerond, wat een kunststuk is. ©  kma

Het adres van Natra blijft Nijverheidsstraat 13. Voor de nieuwe toegangsweg tot de nieuwe hal ligt onder meer Karel Mintjensstraat op de tafel, maar het voorstel moet nog enkele adviescommissies passeren, en de familie moet ook nog haar fiat geven. De medewerkers van Natra vinden Chocolei – wat op z’n Antwerps Chocola wordt – ook wel wat. Of de Smeerpastastraat.

Wie in zo’n zoete omgeving wil werken: Natra zoekt nog gemotiveerde medewerkers, vooral de technische profielen zijn moeilijk te strikken, merkt Joris Van Looveren.

 ©  kma

 ©  kma

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio