Jens, Bob en Joni werken graag mee aan hun droom. © Filip Spoelders

Bob uit ‘Down the Road’ wil samenwonen met twee vrienden: “We kennen elkaar bijna 20 jaar”

Boechout, Putte -

Met G-Woon hebben de ouders van Jens (26) en Joni (24) Verret uit Boechout en Bob Peeters (25) uit Putte een project lopen om hun kinderen met een verstandelijke beperking over enkele jaren zelfstandig en begeleid te laten samenwonen. “We willen hen een thuis bieden wanneer wij niet meer voor hen kunnen zorgen.”

Filip Spoelders

Wim Peeters, de vader van Bob, en Sarah Raemaekers, de mama van Jens en Joni, hebben er met hun gezin een erg drukke periode achter de rug. “In zaal Sneppenbos van Boechout hebben we een ontbijt georganiseerd voor 275 personen. Met de opbrengst, zo’n 5.000 euro, zetten we opnieuw een stapje in de droom van onze kinderen om zelfstandig maar begeleid te kunnen gaan samenwonen. Het is een lange weg maar we willen hen laten wonen zoals ze dit zelf willen”, vertellen de ouders.

De ontbijtactie zorgde voor een volle zaal in Sneppenbos. © RR

Broers Jens en Joni en hun vriend Bob, die de kijkers van het televisieprogramma Down the road zeker zullen kennen, hebben een verstandelijke beperking. “Vanaf de geboorte in de situatie van Bob of vanaf de diagnose bij Jens en Joni, denk je maar aan één zaak: wat gebeurt er met hen als wij niet meer voor ze kunnen zorgen? Ze hebben alle drie recht op een persoonsvolgend budget als ondersteuning, maar er is geen budget waardoor ze nu niets krijgen. We willen hier niet op wachten en leggen sinds enkele jaren een spaarpot aan.”

Die spaarpot moet helpen om op termijn de begeleiding te betalen wanneer de nieuwbouw voor de jongeren in Boechout er staat. “Eén voltijdse equivalent die voor begeleiding zorgt in zo’n woning kost tot 65.000 euro per jaar, maar we zullen op jaarbasis zes voltijdse equivalenten nodig hebben. Er zullen dus nog jongeren in de situatie van Bob, Jens en Joni in het project kunnen stappen om persoonsvolgend budgetten samen te brengen.”

Jens en Bob helpen bij iedere activiteit. © RR

Ondanks dat het nog een paar jaar kan duren, kijken de drie vrienden er naar uit om zelfstandig te wonen. Ze vullen hun dagen ook al stevig. Zo doen Bob en Joni vrijwilligerswerk. “We kennen elkaar misschien al twintig jaar van bij de jeugdbeweging en we gingen samen in Heist-op-den-Berg naar school. Bij Lierse spelen we samen G-voetbal. Ik werk een dag bij Albert Heijn en help bij kinderopvang De Kleine Prins”, geeft Joni aan.

Zijn broer Jens heeft ondertussen een budget voor dagbesteding waarmee hij bij Katarinahof op Linkeroever werkt. “Ik werk ook een dag bij een bakker in Berchem en bij een boer in Kontich.”

Joni zorgde voor het spek bij het ontbijt. © RR

Bob zet zich eveneens in voor inclusief werk. “Ik werk een dag in de Colruyt en in de school van Grasheide help ik de kleuterjuffen met de opvang van de kinderen.”

Een eigen thuis zou een belangrijke verdere stap zijn. “Als ouders is het hard zwoegen om vooruitgang te boeken. Maar we willen hen een thuis geven met hun vrienden. We wachten niet tot er een plaatsje vrijkomt in een instelling waar ze niemand kennen en niets te zeggen hebben over hun dagindeling. Dat zouden wij ook niet willen. In hun thuis zal er naar hen worden geluisterd.”

Iedereen kan het project van G-Woon steunen. Ondertussen maakt de vzw zich op voor de marsepein- en koekjesactie in het najaar.

MEER OVER Uitgelicht

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio