Sfeerbeeld uit de Kleine Bloemenstoet van 2017. © JAA

Zestigste Kleine Bloemenstoet wordt groots gevierd: honderdduizenden dahlia’s zorgen voor kleurrijk jubileum

Wommelgem -

De Kleine Bloemenstoet is altijd goed voor een hoogdag in Wommelgem. Maar zondag wordt wel heel bijzonder. Voor de zestigste keer zullen kinderen de met honderdduizenden dahlia’s versierde wagentjes door het dorpscentrum loodsen. “Wij bouwen onze grootste wagen ooit. Als ode aan stichter en onderpastoor Maurice De Vadder en aan de teloorgegane grote corso”, vertelt Sibrich Anthonis van de groep ‘Camp de Goede Blee Lie’.

Jan Auman

Dat de deelnemende groepen aan de Kleine Bloemenstoet vaak van die gekke namen hebben, komt omdat het samentrekkingen zijn van de achternamen of straatnamen van de bouwers. “Zo ook bij ons”, vertelt Sibrich, woordvoerder van verenigde families Van Camp, Bleeckx, Liekens en Goetschalckx.

“We wonen verspreid over heel Wommelgem, maar vrijdagavond komen we allemaal samen in de tent naast onze woning waaronder onze mannen deze week al het geraamte van papier-maché van de wagen in elkaar hebben gezet. Rond 19 uur verwachten we de bloemen en kunnen we beginnen steken. Ik denk dat er toch wel 30.000 dahlia’s nodig zullen zijn om onze flink uit de kluiten gewassen ‘Reddertjes’ , naar de bekende Disneyfilm, en Orville de albatros vorm te geven. Dat wordt de avond- en nachtwerk, maar we zullen zaterdag nog flink mogen flink doorwerken om alles af te krijgen.”

Dave en Quinten Bleeckx lassen samen met Raf en Quinten Liekens de figuur in elkaar die het onderstel zal worden van de wagen met De Rddertjes van de groep Camp de Goede Blee Lie. © RR

Vier meter hoog

“Dit wordt dan ook onze grootste wagen ooit: vier meter lang en vier meter hoog”, toont Sibrich enkele foto’s van de making of. “Dat formaat is een nostalgische knipoog naar de grote bloemenstoet die van 1953 tot 1990 door Wommelgem heeft gereden. Het is ook een ode aan Maurice De Vadder, de legendarisch onderpastoor van Wommelgem en stichter van de Kleine Bloemenstoet zestig jaar geleden.”

Onderpastoor Maurice De Vadder was de geestelijke vader van de Kleine Bloemenstoet. Een reus naar zijn verschijning loopt zondag mee in de stoet.© RR

Vadderke, zoals de geestelijke genoemd in Wommelgem, was erg geliefd, maar vond de grote bloemenwagens een verspilling. Hij organiseerde in 1962 bij wijze van test een variant met kleinere wagens, die allemaal verplicht voortgetrokken worden door kinderen. Het leidt telkens weer tot een ontroerend mooi schouwspel half september.

“Zo doen we het meer dan zestig jaar later nog altijd en met evenveel enthousiasme, al nam het aantal deelnemende wagentjes met de tijd wel af: van negentig begin jaren tachtig tot twintig vorig jaar. Daarom ben ik blij dat er dit keer opnieuw 25 inschrijvingen zijn”, zegt Paul Van den Broeck, voorzitter van de organiserende Vriendenkring Kleine Bloemenstoet.

Die slaagde erin om het evenement te laten erkennen als immaterieel Vlaams erfgoed. “Terecht”, zegt Sibrich Anthonis. “De stoet is een uniek gebeuren. Neem nu onze dochter Amber. Die was nog maar anderhalf jaar oud toen we negentien jaar geleden voor het eerst deelnamen. Vandaag is ze volwassen en helpt ze enthousiast mee bouwen.”

Reus

De jubileumstoet wordt voorafgegaan door een speciaal voor deze gelegenheid in elkaar geknutselde reus naar de beeltenis van stichter Maurice De Vadder. Voor de rest bevat de stoet de gebruikelijke ingrediënten.

“Tussen 12 en 13 uur komen de wagentjes reeds toe op de Kerkplaats en worden ze op volgorde van de stoet geplaatst. Je kan ze vanaf 13 uur bewonderen terwijl ze stilstaan. De jury start meteen aan haar moeilijke taak om ze per categorie te beoordelen. De rondgang zelf start om 14.30. Het parcours loopt door het centrum van Wommelgem. De hele dag is er randanimatie op de Kerkplaats en omgeving met als één van de hoogtepunten voor de kinderen de ‘bollenregen’ om 17.30u”, presenteert Van den Broeck het programma.

(jaa)

60ste Kleine Blmoemenstoet Wommelgem, zondag 18 september vanaf 14.30u Kerkplaats. www.kleinebloemenstoet.be

In Wommelgem wordt al een poos afgeteld naar de zestigste stoet. © RR

Het plannetje met het parcours van de stoet. © RR

Dave Bleeckx, Kevin Van Camp, Raf Liekens en Bart Goetschalckx bij de afgewerkte wagen voor de stoet 2021, die in de prijzen viel. © RR

 © RR

Enkele sportieve deelnemers uit 2016, duidelijk een Olympisch jaar. © JAA

 © RR

Nostalgie. © RR

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio