De kerken, monumenten en grote bomen zoals hier aan het vredegerecht worden niet meer ’s avonds met sfeerspots beschenen.  ©  kma

Gemeente kauwt op hele reeks energiemaatregelen: fonteinen en sfeerverlichting uit, mogelijke toeslag of beperking avondpadel

Zandhoven -

Een mogelijke toeslag op avondpadel, het niet meer belichten van kerken en monumenten puur voor de sfeer, eventueel een verhuurstop voor vergaderlokalen in oude gemeentelijke gebouwen: Zandhoven kauwt op een hele reeks energiemaatregelen. De fonteinen spuiten al niet meer.

Kristin Matthyssen

De energiecrisis werd donderdag besproken in de gemeenteraad. Ook de gemeente Zandhoven heeft een hele reeks maatregelen in de koker, die deels op voorzet van het eigen personeel zijn gekomen. Het college zal volgende week knopen doorhakken. Burgers die nog suggesties hebben, mogen die altijd doorgeven.

“Iedereen moet zuinig omspringen met energie nu”, zegt burgemeester Luc Van Hove (CD&V). “Ook voor ons als gemeente wegen de huidige prijzen door in de budgetten. Bovendien kunnen wij als gemeente moeilijk energie verspillen, als van onze burgers zo veel inspanningen worden gevraagd.”

Sensibiliseren

Zandhoven zal inzetten op sensibilisering, maar gaat ook zelf het goede voorbeeld geven. “De airco staat al volledig af in het gemeentehuis en halogeenlampen werden afgekoppeld of vervangen door LED, waar het nog niet gebeurd was”, zegt de burgemeester. “In onze gemeentelijke scholen gaan we niet meer zoals vorig jaar tijdens de coronawinter stoken met de ramen open. Overal in de gemeentelijke gebouwen wordt de temperatuur naar 19 graden teruggebracht. De chauffages in de scholen zullen dus sowieso lager staan, en de verluchting zal tijdens de speeltijden gebeuren.”

In de sporthal wilde de gemeente de douches laag zetten. “Zodat de sporters minder lang onder de douche staan. Maar blijkbaar kan dat problemen geven voor de veteranenziekte en moeten die douches daarom een zekere temperatuur houden. Onze padelterreinen hebben allemaal LED-verlichting, maar we overwegen toch om het avondlijk padellen te beperken, ofwel om een toeslag te vragen. Die afweging moeten we nog maken.”

De bibliotheekfilialen in Pulle en Pulderbos hebben een hoge stookfactuur en worden mogelijk gesloten voor het gewoon publiek. Schoolkinderen komen toch in jas naar de bieb en zullen dan wel nog bediend worden in het lokaal filiaal.

Monumentenverlichting gaat uit, energetisch mindere gebouwen worden onder de loep genomen voor de verhuur. ©  kma

Er komt mogelijk een tijdelijke verhuurstop van de lokalen van Huize Bruyneel, een gebouw dat minder energiezuinig is dan de moderne vergaderlokalen in De Populier.

“Van onze gemeentelijke voertuigen worden opnieuw de dagstanden genoteerd en via een nieuwe fietslease en misschien nog extra e-bikes willen we ons wagenpark nog minder aanspreken”, zegt Van Hove. “De monumentenverlichting wordt geschrapt en onze fonteinen spuiten al niet meer. Alleen al die fonteinen scheelt 500 euro per jaar. In Zandhoven doven we de openbare verlichting ’s avonds en ’s nachts al op veel plaatsen. Er wordt gekeken of dat nog kan worden uitgebreid zonder de veiligheid in het gedrang te brengen. Eén uur minder openbare verlichting spaart ons 16.000 euro uit op jaarbasis. De loods waar de ambulance staat wordt nu nog verwarmd, zodat de patiënten ’s winters niet in een ijskoude ziekenwagen moeten liggen. We zoeken uit hoe we die ziekenwagen op een alternatieve manier wat verwarmd krijgen zonder de hele loods te verwarmen.”

Fonteinen, zoals hier de pas in juni teruggekeerde Mastentop, spuiten niet meer. ©  kma

Over het afschaffen van de openbare kerstverlichting wordt getwijfeld. “Je mag de mensen niet alles afpakken in deze moeilijke tijden.” Anderzijds denkt de gemeente dat de inwoners de genomen maatregelen wel zullen accepteren, omdat ze zelf allemaal in hetzelfde schuitje zitten.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio