Bij deze simulatie is de nieuwe fietsbrug duidelijk zichtbaar. © rr

Leugenbergbrug verdwijnt in 2024

Ekeren -

Het voorontwerp voor de afbraak van de brug aan de Leugenberg krijgt groen licht van het Antwerps schepencollege. “De afbraak en het doorsteken van de Kloosterstraat richting de sleuf van de A12 levert voor Ekeren veel winst op, op het gebied van verkeersveiligheid, fietscomfort en leefbaarheid,” zegt districtsburgemeester Koen Palinckx (N-VA).

Het einde van de Kloosterstraat en de voet van de Leugenbergbrug. © Marc Wouters

De verouderde brug zal vervangen worden door een verkeersveilige verbinding naar de A12 en Kapellen. De afbraak gebeurt de loop van 2024, waarna de Kloosterstraat rechtstreeks zal worden aangesloten op de op- en afrit van de A12. Het is een project van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in samenwerking met de stad, het district en de provincie.

“Het gaat hier om veel meer dan enkel een autoproject. Iedereen die de huidige Leugenbergbrug gebruikt, weet dat het fietspad daar niet langer voldoet aan de hedendaagse standaarden”, zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “De afbraak van de brug maakt dat we kunnen zorgen voor veilige en comfortabele fietspaden, zoals we die ook in de ruime omgeving rond het centrum van Ekeren aanleggen.”

© rr

De nieuwe Kloosterstraat met aparte dubbelrichtingfietspaden zal, bij het verlaten van de Kloosterstraat vanuit Ekeren, links afbuigen naast de huidige Leugenbergbrug. In plaats van over de spoorlijn te fietsen, zal men eronder rijden. Aan de sleuf van de A12 komt een nieuw T-vormig kruispunt met lichten voor beide rijrichtingen, vanuit Ekeren en vanuit Hoevenen.

“Door de afbraak van de brug en de Kloosterstraat veel sneller te laten aansluiten op de op- en afrit, van de A12, komt er heel wat ruimte vrij. Twee hectare kunnen we alvast invullen met de aanleg van een nieuw park”, weet Koen Palinckx. In een volgende fase komt er een infomoment voor de bewoners en wordt een definitief ontwerp opgemaakt.  (mawo)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio