CD&V Essen pleit voor afvalvrij Vlaanderen. © CD&V Essen

Statiegeld op blikjes en plastic in zicht? CD&V Essen hoopt op concreet plan: “Hopelijk geen aankondigingspolitiek”

Essen -

Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) lijkt gewonnen voor statiegeld op blikjes en plastic flesjes om het zwerfvuilprobleem aan te pakken. Dat liet ze verstaan in het tv-programma Tafel van Vier. CD&V Essen is blij, maar waakzaam.

In 2020 besliste de gemeente Essen al om toe te treden tot de Statiegeldalliantie en was toen bij de eerste tien Belgische gemeenten. Deze organisatie van Nederland en Vlaanderen wil zwerfvuil beteugelen via de invoering van statiegeld daarop.

“Zwerfvuil leidt tot grote ergernis bij onze inwoners en terecht. We werken elke dag aan een propere buurt. Nog eens duizendmaal dank aan de Essenaren die vrijwillig zwerfvuil opruimen, maar soms lijkt het wel dweilen met de kraan open. Dat is niet alleen storend, maar het kost de gemeente en dus onze inwoners, ook veel geld”, stelt fractieleider Steff Nouws.

“Bovendien is zwerfvuil een groot probleem voor onze boeren. Het afval is levensbedreigend voor de dieren. Een machine versnippert een blikje en dat belandt zo in het eten van een koe. Eet de koe dit op, kan het dier aan een pijnlijke dood sterven. Zowel naar dierenwelzijn als economisch is de kost gigantisch.”

Nog niet concreet

Statiegeld op blikjes en plastic flesjes werkt hetzelfde zoals op glazen flesjes. De consument betaalt een klein bedrag extra, maar krijgt dit terugbetaald bij het inleveren van het blikje of flesje.

“Nu ziet het er echt naar uit dat het er komt, dat is natuurlijk uitstekend nieuws. We zijn dan ook verheugd dat er eindelijk beweging is. Spijtig dat er al zoveel tijd verloren is gegaan. Ons voorstel dateert al van enkele jaren geleden en ook nu legt de minister nog geen concreet plan op tafel. We hopen alvast dat dit plan er snel komt en dat het niet blijft bij aankondigingspolitiek”, benadrukt Nouws. (ella)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio