©  AP

Om trots op te zijn: na twee Europese speeldagen is België van de 35 landen als enige ongeslagen

De Belgische clubs zijn verrassend sterk gestart in Europa dit seizoen. Na twee speeldagen in de groepsfase van de Champions League, Europa League en Conference League is België van de 35 deelnemende landen het enige land waarvan alle clubs nog ongeslagen zijn. Een straffe statistiek, waarmee ons land beter doet dan grootmachten als Engeland en Spanje. Daar mogen we even van genieten.

Jonas Withouck

Club Brugge en Union begonnen aan hun Europese groepsfase met zes op zes. Club versloeg Leverkusen (1-0) en stuntte op het veld van Porto (0-4). Union begon met een knappe zege op het veld van Union Berlin (0-1) en legde donderdagavond Malmö over de knie (3-2).

Ook Gent en Anderlecht hebben hun start niet gemist met allebei vier op zes. De Buffalo’s speelden op de eerste speeldag wel gelijk op het veld van Molde (0-0), maar versloegen Shamrock Rovers donderdagavond in eigen huis (3-0). Anderlecht begon met een thuisoverwinning tegen Silkeborg (1-0) en een gelijkspel op het veld van FCSB (0-0).

Goed voor de coëfficiënt

Antwerp en Gent verloren dan wel al in de voorrondes, maar in de groepsfase is België na twee speeldagen dus het enige land zonder nederlaag. Op de Europese coëfficiëntenlijst is ons land daardoor al over Oostenrijk naar de negende plaats gesprongen. België haalde dit seizoen al 5.200 coëfficiëntenpunten binnen, slechts vier landen doen beter. Vorig seizoen haalde ons land in totaal 6.600 punten binnen, dit seizoen lijken we daar vlot over te gaan.

Door de matige prestaties van de voorbije jaren moet de landskampioen van dit seizoen weer voorrondes spelen om te mogen deelnemen aan de groepsfase van de Champions League in 2023-2024, maar door de sterke prestaties van dit seizoen zijn we uitstekend op weg om dat rechtstreekse CL-ticket na één jaar alweer terug te grijpen.

Een overzicht van de nederlagen per land in de groepsfase dit seizoen, gerangschikt volgens de Europese coëfficiënt (top tien):

1. Engeland: 4 nederlagen

2. Spanje: 3 nederlagen

3. Duitsland: 7 nederlagen

4. Italië: 4 nederlagen

5. Frankrijk: 4 nederlagen

6. Nederland: 2 nederlagen

7. Portugal: 2 nederlagen

8. Schotland: 4 nederlagen

9. België: 0 nederlagen

10. Oostenrijk: 2 nederlagen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Europees voetbal