Is het een pluizige panda? Nee, Mallenaar koopt in Wales jaarlingram van schapenras Kerry Hill

Malle, Beerse, Wales -

Luc Verheyden uit Malle was nét uit Wales weg toen het bericht kwam dat de Queen overleden was. De droefenis op de Ludlow Market, waar de schapenliefhebber een nieuw veilingrecord vestigde door de hoogste prijs te bieden op de hoogst gequoteerde jaarlingram ooit, heeft hij dus net gemist. Het is geen gewone ram, maar een Kerry Hill, het Welshe schapenras waar Luc zijn hart aan verloor. Zaterdag 17 september organiseert hij een eerste schapenprijskamp op de terreinen van de LRV in Beerse aan de Oostmallebaan.

Kristin Matthyssen

De afgelopen week passeerden er weer massa’s beelden van de uitzonderlijke liefde van de Britse royals voor het buitenleven. Luc Verheyden is niet specifiek anglofiel, maar vindt de sfeer op grote veeshows zoals de Royal Welsh Show onvergelijkbaar. “Het is zoals je in België Libramont hebt, maar dan nog honderd keer groter. Alle boeren komen met hun mooiste lokale ponyrassen, koeienrassen en ook schapenrassen naar de schoonheidswedstrijden. Die mensen toiletteren dagenlang hun dieren alsof hun leven ervan afhangt, met een eergevoel en patriottisme dat wij niet kennen.”

Luc Verheyden in volle voorbereiding voor de show. ©  kma

Des te opmerkelijker is het dat Luc Verheyden op de negentiende Pedigree Traditional & Native Breed Show & Sale in Ludlow de Kerry Hill jaarlingram, die het beste juryrapport ooit kreeg, kon kopen. Verheyden noemt zelf liever geen prijzen, maar op de Kerry Hill Sheep Society vind je een bedrag terug waar je laat ons zeggen een nieuwe badkamer of kleine keuken van kan bouwen. Voor de fokkerij van Luc Verheyden wordt Bullet 2, zoals de ram heet, van goudwaarde. “Bij schapen werken ze nog niet echt met spermarietjes zoals bij paarden, maar wel al met embryotransplantatie. Deze jaarlingram komt van John en Philippa Owens, die samen met hun dochters Hannah en Ellie met heel veel passie Kerry Hills kweken. De Britten laten niet graag hun beste bloedlijnen hun eiland verlaten. Ze moeten het je als niet-Brit gunnen. Ik geniet het vertrouwen van John en Philippa Owens met wie ik al vaker samenwerkte.”

De Kerry’s van Luc. ©  kma

Over en weer naar Wales voor een grote sale: je moet goed gek zijn. Verheyden verloor zijn hart aan de Kerry’s op een show in Ieper. Hij vond het precies pluizige pandaberen. Het schapenras, afkomstig uit het plaatsje Kerry Hill in het bestuurlijk graafschap Powys in Wales, ziet er dan ook wel onweerstaanbaar uit. Hun oren staan recht in een V-teken op hun hoofd en ze hebben een bijzondere aftekening die hen een panda-uiterlijk geven. “Ze moeten een groot front hebben, een vlakke lange rug en stevige billen. De Kerry Hill wordt in december geschoren. Nu met de shows worden ze gewassen met shampoo en met de hand geknipt. Een Brit heeft zijn schaap in een half uur getoiletteerd, terwijl ik er meer dan dubbel zo lang aan werk.”

Wasstraat uit Nieuw-Zeeland

Verheyden liet uit Nieuw-Zeeland een volautomatische schapenwasstraat overkomen waarbij de dieren zoals in een carwash eerst natgemaakt en vervolgens ingezeept worden. Ze worden opgetild en gedraaid en langs dezelfde kant weer op de grond gezet, anders riskeren schapen een maagtorsie. “Eerst zat ik in de Kerry Hill-club in Nederland, maar intussen ben ik voorzitter van de rasclub in België. Echt veel Kerry’s zijn hier nog niet, terwijl het vlees naar het schijnt heel smaakvol is. Zelf eet ik geen schaap. De wol is uitzonderlijk dicht van structuur en isolerend. Spijtig genoeg krijg je daar in België niks meer voor. Ik heb mijn wol vorig jaar geschonken aan mensen in Zoersel om te spinnen en te vilten.”

Luc in actie. Met een touwtje in de nek blijft de ram perfect staan. ©  kma

Omdat hij het zo jammer vindt dat hier in Vlaanderen amper nog schapenprijskampen worden georganiseerd, heeft Verheyden aanstaande zaterdag 17 september zelf een show opgezet op de LRV-terreinen op de Oostmallebaan in Beerse. Zo’n 25 schapenhouders stellen er 120 schapen voor. Niet alleen Kerry’s, maar ook onder meer Suffolks, Hampshire Downs en Texelse schapen. Iedereen kan komen kijken vanaf de voormiddag, kort na de middag wordt de dagkampioen gekozen. “Om de mensen te laten ervaren hoe uniek de sfeer is op die typisch Britse (klein)veeshows. Hele gezinnen werken wekenlang naar dat éne hoogtepunt toe.”

Saint-Tropez

Luc heeft niet alleen in Malle, maar ook in Engeland Kerry’s staan. Hij verkocht al schapen in Zwitserland en Saint-Tropez. Wat opvalt zijn de lange staarten. “In België mag er niet gecoupeerd worden, in Groot-Brittannië nog wel.”

The Kerry Hill Flock Book Society meldt intussen zelf op haar website dat de hoogst scorende jaarlingram ooit richting Malle vertrekt, in de buurt van Antwerpen. Luc moet nog wat geduld oefenen op zijn prijsbeest, want sinds de Brexit is het er niet makkelijker op geworden. “Rechtstreeks vanuit het Verenigd Koninkrijk kan je niks meer importeren. Hij gaat nu zestig dagen in quarantaine in Wales, vertrekt daarna dertig dagen voor quarantaine naar Noord-Ierland waar opnieuw bloedtesten om ziektes uit te sluiten gebeuren en gaat dan naar Zuid-Ierland om daar op de boot richting Cherbourg in Frankrijk te vertrekken. Als alles goed gaat, is hij tegen Kerstmis in Malle.”

De voorbereiding voor een show is al een deel van de hobby. ©  kma

Schrik voor een wolf? “Zwijg, dat zou de grootste nachtmerrie zijn, want de vergoeding van een schaap door de overheid bij wolvenschade valt in het niets bij de waarde van zo’n kampioen.”

Luc Verheyden met zijn recordaankoop vorige week in Wales. ©  CGM/Kerry Hill Flock Book Society

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio