Burgemeester Patrick Geuens (links) en sportschepen Fonny Matthijs (rechts) vochten in een onderling duel uit wie het grootste tegengewicht kon trekken. © EMA

Groot en modern sportpark ingehuldigd: sportschepen trekt harder dan burgemeester

RETIE -

Met een ludieke touwtrekwedstrijd hebben burgemeester Patrick Geuens (Nieuw Retie) en sportschepen Fonny Matthijs het gemeentelijke sportpark Vossekot in Retie, een van de grootste en mooiste van de regio, officieel geopend. En de winnaar van het trekduel was… de schepen van Sport.

Eddy Meulemans

Onder toeziend oog van een scheidsrechter van de Retiese touwtrekvereniging Familie Janssens vochten burgemeester Patrick Geuens en sportschepen Fonny Matthijs een duel uit om een zo groot mogelijk tegengewicht te trekken. De burgemeester trok uiteindelijk aan het kortste eind. “Tja, Fonny kon zelf wat meer gewicht in de schaal leggen. Hij is de verdiende winnaar”, reageerde hij met een brede lach.

De Familie Janssens is een van de zes lokale verenigingen die vandaag gehuisvest is in het Vossekot. Voetbalclub KBSK Retie neemt de grootste oppervlakte in, met vijf grote en twee kleinere voetbalterreinen. De andere zijn tennisclub De Bempdekens, korfbalclub RKC, hondenschool Bollie en jeugdclub JK 2470. Daarbovenop zijn er nog tal van openbare sportaccommodaties ondergebracht in het park, waaronder een Finse piste, een beweegroute, de startplaats van een bewegwijzerde mountainbikeroute en een skateplein.

Skateplein in beton

“Het skatepark wordt volgend jaar duurzaam ingericht”, zegt burgemeester Patrick Geuens. “De huidige losse toestellen maken plaats voor vaste constructies in beton. We trekken daar 100.000 euro voor uit. Normaal zou de aanleg dit jaar al gebeuren, maar de aannemer heeft het zo druk dat het werk is uitgesteld naar half volgende jaar. Skaten is erg in trek bij onze jeugd.”

Sportpark Vossekot is intussen al geruime tijd in gebruik, maar door corona kon de feestelijke opening pas nu plaatsvinden. Hoewel Retie maar een kleine gemeente van minder dan 12.000 inwoners is, heeft het vandaag een van de grootste en mooiste sportparken van de regio: liefst twaalf hectare groot, met een gevarieerde invulling van verscheidene buitensporten, voorzien van moderne infrastructuur en omgeven door een groene rand van 17.000 bomen en struiken. Het is een sportpark uit het boekje. “We zijn er trots op, maar hebben er ook héél lang voor gewerkt. Twintig jaar geleden al zijn we gestart met de uitbreidingsplannen. Ik was toen zelf nog schepen van Sport”, zegt de burgemeester.

De uitbreiding van het sportpark van Retie werd jarenlang tegengehouden door… rode bosmieren. © RR

Rode bosmieren

De meest recente uitbreiding, met liefst vijf hectare, heeft inderdaad jarenlang aangesleept. De hoofdschuldige voor de jarenlange vertraging was... een mier. Op het erf van een van de omwonenden bleek een kolonie uiterst zeldzame rode bosmieren te leven. De grondeigenaar, een schapenboer, maakte van de aanwezigheid van het mierennest op zijn perceel handig gebruik om de uitbreiding van het sportpark in zijn achtertuin tegen te houden. Tot de laatste snik heeft hij zich verzet, tot voor de Raad van State. Pas na een juridische strijd van vijftien jaar moest hij het onderspit delven. “Dat een mier kan primeren op het algemeen belang, is echt wel absurd”, zegt Fonny Matthijs, die behalve schepen van Sport ook terreinverzorger is bij KBSK Retie.

Nog verder uitbreiden?

Of het sportpark in de toekomst nog verder uitgebouwd wordt? “We kunnen het sportpark in theorie nog met de helft groter maken, tot aan de Dennenstraat”, bevestigt burgemeester Geuens. “Maar daarvoor moeten we eerst een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) opmaken en een gefundeerd dossier indienen om aan te tonen dat er werkelijk behoefte aan is bij onze sportclubs.”

Sportfunctionaris Hans Cools, sportschepen Fonny Matthijs, burgemeester Patrick Geuens en algemeen directeur Roel Slegers knippen samen het lint door. © EMA

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio