De Wever op het veiligheidsoverleg naast zijn collega van Charleroi Paul Magnette.  © BELGA

Bezorgdheid blijft bij burgemeester Bart De Wever over federale plannen tegen drugscriminaliteit

Antwerpen -

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) blijft met bezorgdheden zitten over de plannen van de federale regering in de strijd tegen de drugscriminaliteit. “Ik wacht de definitieve tekst rond bestuurlijke handhaving nog af, maar mijn bezorgdheden zijn nog niet weggenomen”, zegt De Wever.

Sacha Van Wiele

De Wever woonde donderdagnamiddag het Veiligheidsoverleg bij tussen de bevoegde federale ministers en de burgemeesters van veertien steden in het Egmontpaleis. Het overleg komt er een dag nadat de ministerraad het licht op groen had gezet voor het wetsontwerp over de bestuurlijke handhaving. Dat moet de burgemeesters meer slagkracht geven in hun strijd tegen de georganiseerde misdaad, en meer bepaald de drugshandel.

Burgemeester kunnen nu al optreden bij overlast, maar met de nieuwe wetgeving kan dat ook preventief. Daarvoor zal onder meer een speciale databank of centraal register komen waarin gemeenten kunnen natrekken of een zaakvoerder al iets op zijn kerfstok heeft. Daarvoor wordt een Directie Integriteitsbeoordeling voor Openbare Besturen (DIOB) opgericht. Er wordt vastgelegd welke sectoren en activiteiten gevoelig zijn voor ondermijnende criminaliteit, zoals kapsalons, restaurants of fitnesscentra. Die moeten vervolgens doorgelicht worden.

“Ik wacht nog de definitieve teksten af, maar de bezorgdheden die ik heb, zijn na deze vergadering niet weg”, zegt De Wever. “Het is onmogelijk om in Antwerpen voor alle horecazaken een moraliteitsonderzoek te doen, behalve als je dit heel oppervlakkig doet. Het centrale register en de DIOB is op zich goed omdat we dan automatisch toegang krijgen tot al die informatie. Alleen mag deze constructie niet vertragend werken. Onze Antwerpse aanpak tegen de ondermijnende criminaliteit is een speedboot. Wat ik niet zou willen is dat met deze wetgeving we aan een tempo van een tanker moeten werken. Dan is het een achteruitgang.”

De Wever benadrukt dat hij begrip heeft voor minister Verlinden die in een politiek complexe omgeving tot een gedragen wetsvoorstel moet komen. Blijkbaar zou MR vooral moeilijk doen over het wetsvoorstel bestuurlijke handhaving.

Drugkamer

Een aantal burgemeesters vroegen meer middelen en mensen, zowel voor de politie als voor het gerecht. Premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister Verlinden wezen op de 310 miljoen euro die de regering deze legislatuur voorzien heeft voor de federale politie. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) schoof de oprichting van een speciale drugkamer in Antwerpen en de creatie van een havenprocureur naar voor.

“Alleen zie ik dat er op het terrein nog steeds een tekort aan mensen is, vooral in Antwerpen en Brussel”, zegt De Wever. “Door de complexiteit en het toch gevaarlijke werk is het moeilijk om volk te vinden. Ik mis nog steeds een gericht plan met de nodige middelen en personeel om daadwerkelijk de strijd te kunnen voeren tegen de drugscriminaliteit.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER