MOEF!Neteland stoomt rijcoaches klaar om kwetsbare jongeren te helpen een rijbewijs te behalen.  © Marc Peeters

Vrijwillige rijcoaches helpen kwetsbare jongeren op weg naar rijbewijs: “Zonder is werk vinden moeilijker”

Herentals -

Negen vrijwilligers volgen deze maand in Herentals een korte opleiding tot rijcoach. MOEF!Neteland wil straks kwetsbare jongeren uit Herentals, Olen, Grobbendonk, Herenthout, Vorselaar, Kasterlee en Lille een betaalbare rijopleiding aanbieden. De rijcoaches spelen uiteraard een belangrijke rol in het verhaal. “Er zijn ook al zes jongeren geselecteerd”, weet projectmedewerker Hans Cools.

Marc Peeters

MOEF!Neteland is een project om de arbeidspositie van jongeren tussen 18 en 30 jaar te verbeteren. Hiervoor werken de lokale besturen van Neteland Welzijn & Zorg samen met het CAW, Arktos, Emino en VDAB. Voor kwetsbare jongeren is het halen van een rijbewijs niet evident. Ze hebben vaak geen financiële middelen om een rijopleiding te betalen, hebben geen auto ter beschikking of hebben niemand om hen te begeleiden.

“Geen rijbewijs betekent ook dat de kansen van de jongeren op de arbeidsmarkt sterk verminderen”, zegt Cools. “Heel veel werkgevers verwachten dat werknemers een rijbewijs hebben en heel wat industrieterreinen in regio Neteland zijn ook niet vlot bereikbaar met het openbaar vervoer.” MOEF!Neteland wil daar samen met KWB en de Kempische rijschool wat aan doen.

“We praten dan onder meer over hulp bij de theoretische opleiding en het ter beschikking stellen van een auto en een rijcoach. De duo’s gaan dan samen op de baan om te oefenen.” Helemaal gratis is het niet. “De jongeren die in aanmerking komen voor het traject zijn via de sociale dienst in hun woonplaats doorverwezen. De berekening van de prijs die de jongere moet betalen is echt maatwerk en wordt bepaald door de concrete situatie waarin de jongere zich bevindt. Het uitgangspunt is dat niemand aan levenskwaliteit zou mogen inboeten omdat er een rijbewijs moet behaald worden.”

Opleiding

Enkele weken geleden startte MOEF!Neteland een zoektocht naar vrijwilligers die als rijcoach willen fungeren. “29 mensen hebben interesse getoond. De eerste negen volgen deze maand de opleiding. Die neemt twee avonden in beslag. De wetgeving rond rijopleiding met een begeleider wordt nog eens uitgelegd en de wegcode wordt opgefrist.”

Voor één begeleidingstraject wordt uitgegaan van twee uur per week gedurende een half jaar. Coach en jongere spreken onderling af in functie van de beschikbaarheid van de auto’s. Dat zijn dienstwagens van de gemeentebesturen die tijdens de week na 17u en tijdens het weekend ter beschikking staan.”

Rust en kalmte

Stefaan Hemeleers (62) uit Noorderwijk (Herentals) is één van de rijcoaches die ervoor zal gaan. “Eén van mijn kinderen had ergens gelezen dat er coaches werden gezocht en dacht meteen aan mij. Ik heb mijn vier kinderen en ook nog een paar lieven geleerd hoe ze veilig met de auto moeten rijden. Ik ben beroepsmilitair geweest heb destijds een opleiding tot rij-instructeur genoten. Dat komt nu nog goed van pas.”

“Je moet geduldig en kalm zijn als rijcoach”, weet Hemeleers. “Ik ben ervan overtuigd dat ik jongeren tot goede chauffeurs kan opleiden als ze willen luisteren. Tot op een zekere hoogte kan er ook nog gepraat worden over de manier waarop we gaan autorijden, maar als er afspraken gemaakt zijn moeten die gevolgd worden.”

MOEF!Neteland wil van de voordelige rijopleiding voor kwetsbare jongeren een langlopend project maken.

 

MEER OVER Blikvangers Kempen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio