De man was al langere tijd coach van het tienermeisje. Volgens het slachtoffer tongzoenden ze en moest ze ook naaktfoto’s sturen (de turnzaal op deze foto heeft niets te maken met de feiten). © Frank Meurisse

“Turncoach vroeg naaktfoto’s van tiener en stuurde er zelf ook”: man riskeert 37 maanden cel, maar ontkent betichtingen

Lier -

Een 35-jarige (gewezen) turncoach uit Antwerpen stond donderdag voor de strafrechter in Mechelen voor de aanranding van een 12-jarig meisje. De man was de coach van de tiener bij een turnclub uit de streek van Lier en zou haar op de mond hebben gezoend, maar ook naaktfoto’s van haar hebben gevraagd en er zelf ook van hem hebben gestuurd. De coach zelf ontkende dat. Het parket eiste 37 maanden cel.

Theo Derkinderen

Het tienermeisje en haar moeder stapten twee jaar geleden naar de politie om melding te doen van de feiten. “Meneer was al langere tijd de turncoach van het meisje. Ze verklaarde dat ze naaktfoto’s van zichzelf had moeten sturen en er ook van hem had gekregen. Daarnaast deden ze ook aan videobellen, waarbij de tiener zichzelf moest betasten en de turncoach hetzelfde deed”, zei openbaar aanklager Philippe Van Ingelgem.

De turncoach zou te weten zijn gekomen dat het toen 12-jarige meisje gevoelens had voor hem. “Volgens het meisje gaf hij haar vervolgens knuffels en in de kamer boven de turnzaal heeft hij het meisje ook getongzoend. Als ze deed wat hij wilde, kreeg ze tijdens de turnlessen een voorkeursbehandeling, anders niet”, aldus nog de aanklager.

Vertrouwensrelatie

De coach werd over de feiten verhoord, maar ontkende alles. Het Openbaar Ministerie vond de zaak bijzonder ernstig en noemde het een schoolvoorbeeld van het misbruiken van een gezags- en vertrouwensrelatie omdat hij de coach van de tiener was. Tegen de Antwerpenaar werd 37 maanden cel gevraagd en een verbod om nog met minderjarigen te werken. “Dit meisje zal deze gebeurtenissen voor de rest van haar leven meedragen”, klonk het nog.

Te familiair

Advocaat Piet Van Gheem stond de coach bij en onderstreepte dat zijn cliënt achttien jaar lang turnles had gegeven zonder dat er ooit problemen waren. “Normaal gezien hield de man voldoende afstand van de gymnasten. Alleen was het bij dit meisje anders. Toen ze een blessure had opgelopen, is het contact iets te familiair geworden. Daar is hij misschien wel in de fout gegaan. Maar er is natuurlijk wel een groot verschil tussen dit en een aanranding”, vertelde de raadsman. “Eigenlijk wou hij haar vooral helpen met de blessure. Hij wist ook niet goed hoe hij moest omgaan met de gevoelens van de tiener. Uiteindelijk is hij gestopt met training te geven en dat is wellicht als een afwijzing aangekomen. Zowel bij de dochter als bij haar moeder, die later ook toegaf gevoelens voor de coach te hebben.”

Geen kus op mond

De verdediging stelde dat het meisje wel naaktfoto’s had gestuurd, maar dat de man daar nooit om gevraagd heeft. “Er wordt gezegd dat ook hij naaktfoto’s had gestuurd, maar ook dat ontkent hij. Die foto’s zijn ook nergens aangetroffen. Is er een kus gegeven? Ja, maar niet op de mond. Is er een knuffel gegeven? Ja, maar zonder enige bijbedoelingen. Waarom zou hij zijn achttienjarige carrière op het spel zetten? En opvallend: nooit eerder heeft er iemand gesproken over grensoverschrijdend gedrag van hem. Dat zegt ook veel. Mijn cliënt was een strenge, maar rechtvaardige coach. Hij beoefende zijn sport met passie.”

De beklaagde vroeg de vrijspraak. Ondertussen is de man ook geen turncoach meer en is er nog een procedure hangende bij het sporttribunaal. De correctionele rechtbank velt op 13 oktober een vonnis.

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio