Edouard Huysmans, de advocaat van Ibrahim Farisi ©  EPA-EFE

Na zijn broer wordt nu ook Ibrahim Farisi, verdachte van Brusselse terreuraanslagen, vrijgelaten

Net zoals zijn broer Smail Farisi moet Ibrahim Farisi worden vrijgelaten. Dat heeft de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling donderdag beslist.

jvhBron: BELGA

Beide mannen, die samen met acht andere verdachten terechtstaan op het assisenproces over de terreuraanslagen van 22 maart 2016, waren in de aanloop naar dat proces opgepakt, maar hun advocaten hadden een verzoek tot vrijlating ingediend. Woensdag liet de KI Smail Farisi al vrij, donderdag gebeurde hetzelfde met zijn broer Ibrahim.

LEES OOK. Verdachte terreurproces rond aanslagen Brussel en Zaventem wordt vrijgelaten

Smail Farisi was de man die het appartement in Etterbeek, waar Ossama Krayem en Khalid El Bakraoui zich hadden schuilgehouden, oorspronkelijk had gehuurd om een OCMW-uitkering te kunnen innen hoewel hij nog bij zijn ouders woonde, en om met zijn vriendin te kunnen afspreken. Hij leende het uit aan Khalid El Bakraoui op diens vraag en na de aanslagen van 22 maart 2016 haalde hij samen met zijn broer Ibrahim de flat leeg en maakte die van top tot teen schoon.

Beide broers waren in de loop van het onderzoek naar de aanslagen onder aanhoudingsbevel geplaatst maar waren, als enigen, vrijgekomen. In de aanloop naar het assisenproces had het federaal parket besloten beide broers te laten oppakken. Smail Farisi werd vorige week woensdag opgepakt, zijn broer Ibrahim bood zich donderdagavond aan bij de federale politie in Brussel. Van daar werd hij overgebracht naar de gevangenis van Leuze-en-Hainaut.

Hun beide advocaten hadden een verzoek tot vrijlating ingediend. Meester Sebastien Courtoy, de advocaat van Smail Farisi was meteen naar de KI gestapt, maar de advocaat van Ibrahim Farisi, meester Xavier Carrette, had zijn verzoek eerst gericht aan het assisenhof zelf. Dat hof gaf maandag te kennen dat het enkel de kamer van inbeschuldigingstelling is die over een dergelijk verzoek kan oordelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER